Sorbetijs van aardbei en grapefruit
Nagerecht
Sorbetijs van aardbei en grapefruit
INGREDIENTEN:
100 g aardbeien
250 g rietsuiker
200 ml vierbloesemsiroop 1 rode grapefruit 1 limoen
2 vanillestokje
2 mespuntje zout
Gemarineerde aardbeien
200 ml sinaasappelsap 100 ml Grand Marnier 2.5 el honing
1 el yuzu
2 el korianderzaad
4 kardemompeulen
40 aardbeien
BEREIDING:
3 rode grapefruit
2 venkel
3 kleine winterwortel
4 pomodori tomaten
2 baby ananas
3 groene appel
200 ml suikerwater
Maak de aardbeien schoon. Halveer de aardbeien. Marineer ze minimaal 1 uur met rietsuiker, vlierbloesemstroop, rasp en sap van de grapefruit, limoensap, vanillemerg en zout. Pureer de aardbeien in de blender. Draai er in de ijsmachine sorbetijs van.
Gemarineerde aardbeien
Zeef het sinaasappelsap. Breng alle ingredièˆnten, behalve de aardbeien, aan de kook en laat tot de helft indampen. Schenk door een zeef en laat afkoelen tot het lauwwarm is. Zet de aardbeien in een diep bord of schaal. Schenk de siroop erover. Laat minstens 5 minuten marineren.
Cristalines
Halveer de venkel over de lengte en snijd op de snijmachine of op de Japanse mandoline tot papierdunne plakken. Snijd een stuk wortel van circa 8 centimeter lang in papierdunne plakken. Doe hetzelfde met de tomaat, ananas en groene appel. Bestrijk een bakplaat met bakmat met suikerwater. Leg groente en fruit erop. Bestrijk de bovenzijde met suikerswater. Droog ze in de oven op 90°C tot ze krokant zijn.
Opmaak bord
Snijd de schil van de grapefruit zodat al het wit verdwenen is. Snijd de grapefruit in plakken van circa 3 millimeter dik. Leg een plak op het bord en schep er een bol vanille ijs op. Halveer de aardbeien en zet ze met de gesneden kant naar buiten rond het ijs. Steek de cristalines tussen het ijs. Lepel de marinade over de aardbeien.