Asperges met gerookte zalm met patatas bravas a la Jacob-Jan

Voorgerecht

Asperges met gerookte zalm, met patatas bravas à la Jacob-Jan

BENODIGHEDEN:

10 witte asperges
fleur de sel
50 ml extra vergine olijfolie
rasp van 1 citroen + enkele druppels sap 250 g gerookte zalm
3 radijsjes
Pluk waterkers
1 ó eetlepel sushi-azijn
Fijngehakte bieslook

Asperges

Schil de asperges en snijd ze over de lengte doormidden en over de breedte in stukjes. Kook ze in water met iets zout net gaar, laat ze afkoelen in het kookvocht. Haal de afgekoelde asperges uit het vocht en laat ze goed uitlekken. Kruid ze met iets versgemalen peper en fleur de sel. Druppel er wat olijfolie en bestrooi met de helft van de citroenrasp.

Zalm

Snijd de gerookte zalm in mooie repen. Snijd de radijsjes (op de mandoline) in dunnen plakjes. Leg de waterkers kort in een bakje met ijswater en laat daarna goed uitlekken.

Vinaigrette

Klop de sushi-azijn met enkele druppels citroensap en de rest van de olijfolie tot een vinaigrette.

Opmaak bord

Schik de asperges speels op een bord. Verdeel de zalm, de plakjes radijs en de waterkers erover en bestrooi met wat bieslook en citroenrasp. Besprenkel de salade vlak voor het serveren met wat vinaigrette.
Schik de asperges speels op een bord. Verdeel de zalm, de plakjes radijs en de waterkers erover en bestrooi met wat bieslook en citroenrasp. Besprenkel de salade vlak voor het serveren met wat vinaigrette.

Serveren met Patatas bravas à la Jacob-Jan 

Patatas bravas à la Jacob-Jan

BENODIGHEDEN:

10 kruimige aardappels olijfolie om in te bakken
1 eetlepel mayonaise / tube 80 g zalm(forel)eitjes citroenrasp

BEREIDING:

Snijd de onder- en bovenkant van de aardappels. Steek met een appelboor of steker tonnetjes van ongeveer 3 cm hoog en 2 cm breed. Spoel de tonnetjes af met koud water en dep ze goed droog.
Bak de aardappeltonnetjes in olijfolie in een paar minuten gaar. Proef eventueel tussendoor om de gaarheid te controleren. Let op: de olie mag niet te heet worden en de aardappels niet te bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een snufje zeezout.

Opmaak bord

Schep of spuit een heel klein beetje mayonaise op elk tonnetje, zodat de eitjes blijven plakken en leg er wat zalmeitjes op. Bestrooi met de citroenrasp.