Abrikozen-banaanspringroll met vanille- citroengrassaus

Nagerecht

Abrikozen-banaanspringroll met vanille- citroengrassaus (4 personen; ca 45 minuten + 4 uur Fruit wachttijd )

Abrikozen-banaanspringroll

BENODIGHEDEN:

16 gedroogde abrikozen

150 ml sinaasappelsap

1 citroen
1 el honing

100 g witte chocolade
2 (kleine) bananen
8 loempiavellen (12,5 x 12,5 cm)

1 ei
4 el lemoncurd

 

Vanille-citroengrassaus

0.5 stengel citroengras

1 vanillestokje
1 kaneelstokje 125 ml slagroom

125 ml volle melk

50 g suiker 3 eidooiers

plasticfolie
munt
zonnebloemolie om de springrolls in te bakken
poedersuiker om te bestuiven kaneelpoeder om te bestuiven

BEREIDING:

Abrikozencompote

Wel de abrikozen minstens 4 uur in ruim lauw water.
Snijd de abrikozen in grove stukken en breng met het sinaasappelsap, rasp en sap van de citroen en de honing aan de kook. Laat circa 10 minuten zachtjes inkoken tot ze iets stroperig zijn. Laat afkoelen, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast

Vanille-citroengrassaus

Knip of snijd het citroengras in kleine stukjes.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Kneus het kaneelstokje. Breng de slagroom met de melk, vanillemerg, kaneel, citroengras en de helft van de suiker aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur ‘trekken’. Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig en lichtgeel. Schenk de melk langzaam al roerende bij de eidooiers, roer goed door en schenk weer terug in de pan. Verwarm al roerende met een spatel op laag vuur tot de saus gaat binden. (Tot maximaal 85 °C). De saus is gebonden wanneer deze in een dun laagje aan de spatel of lepel hangt. Schenk de saus door een zeef. De saus kan zowel warm als koud worden geserveerd bij de springroll’s.

Springroll’s

Hak de chocolade in grove stukken.
Pel de bananen, halveer ze overlangs en snijd in stukken van 4-5 centimeter.
Leg een loempiavel in een ruitvorm voor je neer. Bestrijk de randen met losgeklopt ei. Schep een kleine lepel abrikozencompote net onder het midden. Leg een stuk banaan op de abrikozencompote, verdeel daar een halve eetlepel lemoncurd en enkele stukjes witte chocolade over. Dek af met nog een kleine lepel abrikozencompote. Vouw de onderste punt van het vel strak over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel verder op.

Later afmaken

Verhit een laag plantaardige olie tot 180 °C in een wok of bakpan met een hoge rand. Bak de springrolls om en om in de hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. (Circa 2-3 minuten) Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Opmaak bord:

Leg een vel papier op de helft van een bord en bestuif het onbelegde gedeelte met poedersuiker en kaneelpoeder. Snijd de loempia’s met een zaagmes diagonaal door en leg speels naast elkaar op het bord. Schep met een lepel speels vanillesaus naast de loempia’s. Scheur de munt in kleine stukjes.