Garnalencurry met preiharten

Voorgerecht

Garnalencurry met preiharten 

BENODIGHEDEN:

Currypasta

1 tl komijnzaadjes
1 tl venkelzaadjes
3 kardemomzaadjes
2 teentjes knoflook
1 kleine groene peper
1 el vers geraspte gember

2 el kurkuma
2 tl korianderpoeder

0.5 tl kaneelpoeder
3 el neutrale (olijf)olie

1.5 el limoensap

BEREIDING:

Voorbereiden Currypasta

Garnalencurry

150 g tomaatstukjes op sap, uit blik 150 ml kippenbouillon
200 ml kokosmelk
20 tijgergarnalen (biologisch), ontdooid

Groente

12 bospeentjes 1 stronk brocolli

Preiharten

2 preien
3 el olijfolie

Vijzel de komijn-, venkel- en kardemomzaadjes fijn.
Pel en snijd de knoflook grof. Snijd de groene peper fijn (afhankelijk van de scherpte die je wilt met of zonder zaadjes) en voeg samen met de gember toe aan de specerijen in de vijzel. Vijzel alles fijn. Voeg kurkuma, koriander- en kaneelpoeder toe en meng door elkaar. Schep de olijfolie en limoensap erdoor tot een smeuïge pasta ontstaat. Bewaar de currypasta, met een laagje olie erop, in een afgesloten pot.

Curry Groente

Schil de bospeentjes. Snijd ze in schuine plakken van 3 millimeter dik en blancheer ze, spoel af met koud water en laat uitlekken.
Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer beetgaar. Spoel af met koud water en laat uitlekken.

Preiharten

Verwijder het stugge buitenblad van de prei en snijd de donkergroene top er af.
Snijd het lichtgroene deel en wit van de prei in schuine stukken van driekwart centimeter dik. Leg ze in koud water en was voorzichtig zodat de plakken heel blijven. Blancheer de preistukken een halve minuut in een laagje kokend water met zeezout. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg ze op een bord of plateau en lepel er olijfolie over.

Tijgergarnalen pellen

Verwijder de kop van de tijgergarnalen en haal het pantser van de tijgergarnalen af. Halveer ze overlangs en haal het darmkanaal eruit. Bewaar ze in de koelkast.

Later afmaken Curry

Verhit een scheut olie in een bakpan en bak 3 eetlepels currypasta tot het gaat geuren. Voeg de tomaatstukjes en bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de kokosmelk toe en laat circa 2 minuten zachtjes koken. De basis van de curry is nu klaar.

Verwarm de (basis)curry en voeg de groente toe.
Preiharten
Verwarm een bakpan en bak de preiharten op laag vuur tot ze iets kleuren. Tijgergarnalen

Bestrooi de tijgergarnalen licht met zeezout.
Verwarm een bakpan met iets olijfolie, bak de garnalen 1-2 minuten tot ze niet meer glazig zijn.

Opmaak bord

Verdeel de curry in een lijn over een rond bord. Zet de garnalen, met de staartjes omhoog op de curry. Zet er drie preiharten op.