Zoete filosigaren met pistache-honing oranjebloesemijs

Nagerecht

Zoete filosigaren met pistache-honing oranjebloesemijs

 

Zoete filosigaren

Ingrediënten (4 personen)

80 gr geschaafde amandelen
60 gr gedopte ongezouten pistachenoten, plus extra grofgehakt, om te garneren
80 gr vanillesuiker
1 middelgroot scharrelei, gesplitst in dooiers en witten, eiwitten stijfgeklopt
1 eetlepel citroensap
filodeeg, in 12 vierkanten van grofweg 18 x 18 cm.
arachideolie, om te bakken
180 gr lekkere honing
1 eetlepel water

 

Bereiden:

Maak in een foodprocessor een fijne pasta van amandelen en pistachenoten. Doe de notenpasta in een koekenpan en voeg vier eetlepels water en de suiker toe. Laat de suiker in 4 minuten op heel laag vuur oplossen.
Neem de pan van het vuur en roer de eidooier en de citroensap door de siroop.
 

Leg een vel filodeeg op een schoon werkvlak. Strijk een dunne reep van 1 eetlepel notenmengsel langs de dichtstbijzijnde rand en laat links en rechts 2 cm vrij. Vouw beide lege randen over de vulling heen en rol het geheel dan van u af tot een stevige sigaar. Druk de bovenkant van het deeg met behulp van een beetje losgeklopt ei stevig aan. Maak op deze manier 12 sigaren.
 

Giet een laagje van 2 cm olie in een koekenpan. Verhit hem goed en frituur de sigaren op halfhoog tot hoog vuur in 10 seconden per kant goudbruin.
 

Leg de sigaren op een met keukenpapier beklede schaal en laat ze afkoelen. Breng intussen in een pan de honing en 1 eetlepel water aan de kook. Dompel de sigaren als het honingmengsel glad en heet is een minuut in de siroop tot ze rondom bedekt zijn. Haal ze eruit en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met gehakte pistachenoten en laat ze koud worden.

 

Pistache- honing oranjebloesem ijs

 

Ingrediënten (4 personen)

200 gr ongezouten pistachenoten geschaafd

150 gr fijne kristalsuiker

600 ml volle melk

800 ml slagroom

3 el heldere honing

200 ml oranjebloesemwater

400 ongezoete gecondenseerde melk

fijn geraspte schil van 2 sinaasappels

 

Bereiden

Hak 150 gr van de pistachenoten samen met de suiker in een keukenmachine fijn.

Doe de melk in een steelpan, voeg de slagroom, de honing, het oranjebloesemwater en de pistachenoten toe en breng zachtjes aan de kook. Laat in 20 a 25 minuten met een kwart inkoken en roer regelmatig door om te voorkomen dat het overkookt. Hoe vaker er geroerd wordt hoe meer de pistachenoten hun olie en smaak loslaten in de basis.

Zet apart en laat het mengsel afkoelen.

Schenk de gecondenseerde melk bij het pistache-roommengsel en roer de geraspte sinaasappelschil en de rest van de pistachenoten erdoor. Meng goed en zet minstens 2 uur in de koelkast.

Schenk het afgekoelde mengsel in een ijsmachine en laat 25 tot 30 minuten draaien.

Serveer bolletjes ijs bestrooid met pistacheschaafsel.