Sint-jakobsschelpen met geschaafde venkel en een vinaigrette van saffraan, honing & citrus

Voorgerecht

Sint-jakobsschelpen met geschaafde venkel en een vinaigrette van saffraan, honing & citrus

 

Ingrediënten (4 personen)

2 grote venkelknollen, boven- en onderkant verwijderd
sap van ½ citroen
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zeezout
12 grote sint-jakobsschelpen

voor de dressing
1 el witte wijnazijn
sap van 1 sinaasappel
beetje limoensap
2 el heldere honing
snufje saffraandraadjes, verkruimeld
2 el olijfolie
 

Bereiden:

  • Maak eerst de dressing. Doe de azijn, het sinaasappelsap en het limoensap in een kleine steelpanop laag vuur en laat daarin de honing en de verkruimelde saffraandraadjes oplossen. Verwarm het mengsel langzaam zodat de saffraan in het vocht kan trekken maar laat het mengsel niet aan de kook komen. Roer, zodra het mengsel een gouden kleur krijgt, goed door en breng op smaak met wat zeezout. Haal van het vuur en zet apart.
  • Schaaf de venkel of snijd in dunne plakken e doe in een kom. Meng het citroensap met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Schenk over de venkel zodat deze niet bruin wordt en zet apart.
  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de sint-jakobsschelpen aan elke kant 1 minuut (of korter als je kleinere sint-jakobsschelpen hebt). Haal de pan van het vuur en leg de sint-jakobsschelpen met de geschaafde venkel op een serveerschaal.
  • Doe de olijfolie bij de dressing en klop tot een homogeen mengsel. Sprenkel de dressing over de sint-jakobsschelpen en de venkel en serveer direct.