Knolselderij-Appelsoep met toastje met kruidencreme-fraiche en radijs (waardering 7.8 (7 / 8.5)

Voorgerecht

Knolselderij-Appelsoep met toastje met kruidencreme-fraiche en radijs 

Ingrediënten 

halve middelgrote knolselderij

1 grote ui

2 tenen knoflook

3 grote kruimige aardappelen

2 appels bijv. Cox of Elstar

blaadje laurier

paar takjes tijm

olijfolie

melk

gevogelte- of groentenbouillon

zeezout en versgemalen peper

versgeraspte nootmuskaat

handje bladsederij

2 dikke sneetjes brood

olijfolie

100 gr creme-fraiche

1 tl fijngeknipte bieslook

knoflook

4 radijsjes

zout en zwarte peper

tabasco

rode tomatenolie

Bereiden soep

Maak de knolselderij schoon en snijd in grove stukken. Ui grof snipperen en plet knoflook. Schil aardappelen en snij in stukken. Snijd de appels in vieren (niet

schillen) en verwijder klokhuis en kroontje en eventueel steeltje. Verwarm in royale pan met dikke bodem op laag vuur olijfolie en zweet knolselderij ui knoflook appel laurier en tijm aan. De ingrediënten mogen niet kleuren maar moeten genoeg warmte krijgen om hun sappen vrij te geven. Voeg hierna de aardappelen toe. Zorg dat niets aanbakt. Zet het geheel onder sterke bouillon en melk in de verhouding 3 delen bouillon en 1 deel melk. Deksel op de pan en op matig vuur zachtjes garen. Als alles gaar is dan door fijne appelmoeszeef of staafmixer. Als de soep te dik is dan aanlengen met vocht (melk/bouillon). Maak op smaak met zeezout, peper en een paar druppeltjes tabasco. Serveer toast of geroosterd brood op de rand van het bord. Druppel om het toastje wat rode tomatenolie.

Bereiding toast

Verwarm oven to 150 C. Snijd rechthoeken uit de sneetjes brood . Besprenkel ze met olijfolie en kruid ze met zout en peper. Bak ze ca 10 minuten krokant in de oven. Klop de creme-fraiche luchtig op en breng op smaak met bieslook zout peper en een vleugje knoflook. Radijs op mandoline in dunne plakjes of rasp ze zeer dun en leg ze in een waaiervorm. Spuit de crème op het toastje en leg de waaier erop.

Presentatie

Doe soep in mooie kop of bord en leg toastje op rand.

Wijn: Himmelstiege - Grüner Veltliner – 12,5% - Wachau (O)