Warme chocolade taartje met peren en pistachesaus

Nagerecht

Warme chocolade taartje met peren en pistachesaus

Ingrediënten (10 personen)

175 gr couverture

150 gr zachte boter

30 gr cacao

6 eieren, gesplitst

200 gr fijne kristalsuiker

Pistachesaus

2,5 dl melk

1 vanille stokje gespleten

3 eierdooiers

45 gr fijne kristalsuiker

2 eetlepels koffieroom

1 eetlepel gepureerde pistachenoten

10 peren in suikerstroop gepocheerd

garnering: fijngehakte pistachenoten

Bereiding

Beboter 10 gebaksvormpjes van 7,5 cm doorsnede en 4 cm diep en bestuif ze met bloem. Maak de chocoladebakjes: breek de couverture in stukjes en smelt ze au bain-marie in een kom. Haal de kom van het hete water en roer de chocolade met de boter en de cacao glad. Klop de dooiers met 125 gr suiker tot een dikke massa. Voeg het chocolademengsel toe en roer alles goed dooreen. Klop de eiwitten met de resterende suiker tot een stijve meringue en spatel ze door het chocoladenmengsel. Verdeel de helft van het mengsel over de vormpjes en vul ze tot de helft. Zet ze 10 minuten in een tot 170 graden voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen. Maak de pistachesaus: breng de melk en het vanillestokje in een pan aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afgedekt 15 minuten trekken. Verhit de melk weer. Klop de dooiers en de suiker tot een dikke massa. Giet er al roerend een beetje hete melk bij en giet het mengsel al roerend bij de hete melk in de pan. Blijf op een laag vuur roeren tot een saus ontstaat die dik genoeg is om als een lint van de lepel te rimpelen. Zeef hem in een kom en roer er de room en pistachenoten door. Leg er een stuk bevochtigd bakpapier op en laat de saus afkoelen.  Vul de vormpjes met de rest van het chocolade mengsel. Zet ze nog 15 minuten in de oven of tot ze zijn opgesteven. Los de bakjes.

Presentatie

Laat intussen de peren uitlekken en snijd ze in plakjes. Schik ze, overlappend, langs de rand van elk bord. Maak spiegels van de pistachesaus in het midden van het bord en zet er het chocoladebakje in. Bestrooi ze met de fijngehakte pistachenoten en dien ze op.

Wijn: Riversaltes 2002 (rood)