Geroosterde Appel met Gember-Karamel en Zwarte Sesamcrumble
NagerechtWarme appel uit de oven, gemberkaramel, yoghurt, sesamcrumble
Ingrediënten (13 personen):
• 7 Elstar appels uit Beemster (grote)
• 200g suiker
• 100ml slagroom
• 80g verse gember
• 50g boter
• 150g Griekse yoghurt
• 80g zwarte sesamzaadjes
• 80g bloem
• 160g bruine suiker
• 120g koude boter (voor crumble)
• Kaneel
• Steranijs
• Limoenzest
Bereiding:
1. Crumble:
o Maal de zwarte sesam zaadjes
o Mix bloem, bruine suiker, de gemalen zwarte sesamzaadjes en snippers koude boter
o Wrijf tot kruimelige massa
o Spreid op bakplaat, bak 15 min op 180°C tot knapperig
2. Appels:
o Halveer appels, verwijder klokhuis
o Leg met snijvlak naar boven in ovenschaal
o Verdeel boter, kaneel en steranjis over appels
o Rooster 25-30 min op 190°C tot zacht en licht gekarameliseerd
3. Gemberkaramel:
o Rasp gember fijn, pers sap eruit (2 el)
o Karameliseer suiker droog in pan tot amberkleurig
o Deglaceer voorzichtig met room (spat!)
o Voeg gembersap toe, roer glad
4. Yoghurt: Klop yoghurt los met limoenzest
5. Finish: Warme appel op bord, lepel karamel erover, klodder yoghurt, strooi crumble, garneer met gemberreepjes