Geroosterde Appel met Gember-Karamel en Zwarte Sesamcrumble

Nagerecht

Warme appel uit de oven, gemberkaramel, yoghurt, sesamcrumble

 

Ingrediënten (13 personen):

• 7 Elstar appels uit Beemster (grote)

• 200g suiker

• 100ml slagroom

• 80g verse gember

• 50g boter

• 150g Griekse yoghurt

• 80g zwarte sesamzaadjes

• 80g bloem

• 160g bruine suiker

• 120g koude boter (voor crumble)

• Kaneel

• Steranijs

• Limoenzest

Bereiding:

1. Crumble:

o Maal de zwarte sesam zaadjes

o Mix bloem, bruine suiker, de gemalen zwarte sesamzaadjes en snippers koude boter

o Wrijf tot kruimelige massa

o Spreid op bakplaat, bak 15 min op 180°C tot knapperig

2. Appels:

o Halveer appels, verwijder klokhuis

o Leg met snijvlak naar boven in ovenschaal

o Verdeel boter, kaneel en steranjis over appels

o Rooster 25-30 min op 190°C tot zacht en licht gekarameliseerd

3. Gemberkaramel:

o Rasp gember fijn, pers sap eruit (2 el)

o Karameliseer suiker droog in pan tot amberkleurig

o Deglaceer voorzichtig met room (spat!)

o Voeg gembersap toe, roer glad

4. Yoghurt: Klop yoghurt los met limoenzest

5. Finish: Warme appel op bord, lepel karamel erover, klodder yoghurt, strooi crumble, garneer met gemberreepjes