Oesters met witte wijn saus uit de oven

Voorgerecht

Oesters met witte wijn saus uit de oven

Ingrediënten (6 personen)

36 oesters in hun schelp

500 gr spinazie fijngehakt (zonder steeltjes)

60 gr boter

2 wortels (julienne)

zout en vers gemalen peper

mespunt cayennepeper

1,5 kg zout (om de schelpen recht te houden)

De saus

3 sjalotten (fijn gehakt)

2,5 dl droge witte wijn

1,5 dl slagroom

4 eierdooiers

2 eetlepels water

Garnituur

1 krop krulandijvie

1 citroen (in de lengte in partjes)

Bereiding

Haal de oesters zorgvuldig uit de schelp en doe al het vocht in een kom. Spoel ze onder een koude kraan en houd ze apart. Zeef het vocht en houd het apart. Was de schelpen en droog ze.

Bak de spinazie in de helft van de boter tot de blaadjes geslonken zijn. Voeg zout, peper en cayennepeper toe. Bak de wortel (julienne), afgedekt, in de rest van de boter beetgaar. Haal de pan van het vuur.

Maak de saus:

Doe de sjalotten (fijn gehakt) en wijn in een pan en kook tot de vloeistof tot een kwart in. Zeef hem en doe de sjalotten weg. Voeg een derde van de oestervocht toe en breng het geheel weer aan de kook. Roer er de room door en kook het geheel op een laag vuur tot de helft in. Voeg peper en zout toe.

Zet een kom op een pan pruttelend water zorg ervoor dat de bodem niet in het water hangt. Doe er de dooiers en het water in en klop er met een elektrische mixer een dikke romige massa van. Doe er het ingekookte roommengsel bij. Voeg peper en zout toe en houd het geheel warm. Pocheer de oesters in het resterende vocht tot de randen beginnen te krullen. Giet ze af.

Schik de oester schelpen op een ovenvaste schaal vol zout om ze recht te houden. Doe in elke schelp een beetje spinazie. Leg er een oester en wat wortelen op. Schep de roomsaus over de wortelen. Laat de saus onder de grill bruin worden.

Presentatie

Geef de oester op individuele borden met en garnituur van de krulandijvie, partjes citroen en de rest van de wortelen. Houd de schelpen eventueel in evenwicht op een uitgeholde plakje komkommer.

Wijn Sauvignon de Sequin 2015