Wentelteefje, verse en gebakken appel, sugarsnap, basilicumzaad en limoen-dragonijs
NagerechtINGREDIËNTEN:
Limoen-dragonijs
500 ml volle melk
500 ml slagroom
6 eidooiers
150 g fijne kristalsuiker
20 g dragon
8 limoenen
snufje zout
ijsmachine
Basilicumzaad
basilicumzaad
suiker
water
Wentelteefje
6 eieren
melk
suiker
kaneel
boter
casinowit
Appel
10 grote elstar of jonagold appels
3 parisienne boren van verschillende grootte
boter
suiker
limoensap
Sugersnaps
1 sugersnap pp
Sultana’s
wat sultana rozijnen
BEREIDING:
BASILICUMZAAD
Maak een suikerstroop van 40% suiker en 60& water. Breng al roerend aan
de kook. Zet vuur uit endoe het basilicumzaad erin en zet opzij.
WENTELTEEFJE
Maak een mengsel van losgeklopt ei en melk ( verhouding 50/50)
Steek het brood uit met een grote ring. Je hebt 2 boterhammen per persoon
nodig. Maak 2 sikkelvormen van dit brood met een kleine en iets grotere ring.
Doe dit brood in het mengsel en laat helemaal volzuigen. Smelt de boter in
een ruime koekepan en bak op zeer matig vuut mooi bruin. reserveer op
kekenpapier en bestrooi meteen met een mengsel van poedrsuiker en
kaneel.
APPEL
Schil de appels. Steek met de grootste boor 1 bolletje pp. met de middelste
3 bolletjes pp en met de kleinste zoveel mogelijk. Doe de restant van de
appels in keukeenmachine/sapcentrifuge. Het grootste bolletje wordt nietgebakken. De andere bolletjes worden in wat boter op zeer matig vuur glazig
gebakken. Voeg wat suiker en kaneel toe en wals de balletjes door de pan
zodat de balletjes rondom gecoat zijn. (mocht het suiker/kaneel mengsel te
dik zijn dan kun je wat appelsap toevoegen)
SUGERSNAP
Blancheer de sugersnap kort in extreem zout water en koel terug op ijswater.
Zodra ze zijn afgekoeld doe je ze in de pan waar de appelbolletjes in zijn
gebakken. haal uit de pan en snijd in dunne reepjes.
LIMOEN-DRAGONIJS
Verhit de melk en slagroom in een pan op middelhoog vuur. Voeg de verse
dragon toe en laat 10 min. zachtjes trekken (niet koken). haal de dragon er
uit en zeef de vloeistof.
Klop de eierdooiers met de suiker en een snufje zout in een kom tot het licht
en luchtig is. Giet de warme dragon-melk-slagroom mengsel langzaam bij
het eimengsel, onder voortdurend roeren. Breng het mengsel terug in de pan
en verwarm op laag vuur en blijf roeren tot het iets dikker wordt (NIET
LATEN KOKEN). Voeg de rasp van 2 limoenen en 120 ml limoensap toe en
roer goed. Giet het mengsel door een zeef en laat snel afkoelen en giet in
ijsmachine.
OPMAAK:
Naar eigen inzicht