Crémeuse van witlof, witbier, steranijs, spekjes, bieslook en stokbrood met uienjam.
VoorgerechtINGREDIËNTEN:
Crémeuse
1ui
1 teen knoflook
8 stronkjes witlof (1 stronkje apart houden)
3 dl kippenbouillon
2 flesjes witbier
2 kruimige
2 aardappelen
schijf knolselderie
1 steranijs
2 dl slagroom
uitgebakken spekjes of blauwschimmelkaas
bieslook
Uienjam
2 gele uien
neutrale olie
suiker
azijn
zwarte peper
stokbrood (1 sneetje pp)
BEREIDING:
UIENJAM
Schil de uien en snijd in dunne halve ringen. Bak langzaam in een beetje
neutrale olie. Bestrooi met wat zout en suiker en laat karamelliseren. Blus af
met een beetje azijn en laat inkoken. voeg zwarte peper toe. Proef en
corrigeer eventueel op smaak en constitentie. Als het klaar is even de
stafmixer erop.Sneedjes stokbrood met een beetje olijfolie insmeren en krokant bakken in
oven.
CRÈMEUSE
Snipper de ui en de knoflook, snij de witlof in stukken van 2 cm (alleen
kontje kun je weggooien) en de aardappel en knolselderie in blokjes van 1
cm. Fruit de ui en de knoflook glazig. Gesneden witlof toevoegen en 1
minuut meewarmen. Kippenbouillon, aardappel, knolselderie ,witbier en
steranijs toevoegen.
Zachtjes laten koken tot de aardappel en knolselderie gaar zijn. (haal
steranijs eruit)
Slagroom toevoegen.Pureer de soep met een staafmixer
Zeef de soep.
Serveer met de uitgebakken spekjes (of blauwschimmelkaas), zeer fijn
gesneden witlof ,geknipte bieslook. Sneetje stokbrood met uienjam op rand
bord.