Crémeuse van witlof, witbier, steranijs, spekjes, bieslook en stokbrood met uienjam.

Voorgerecht

INGREDIËNTEN:

Crémeuse

1ui

1 teen knoflook

8 stronkjes witlof (1 stronkje apart houden)

3 dl kippenbouillon

2 flesjes witbier

2 kruimige

2 aardappelen

schijf knolselderie

1 steranijs

2 dl slagroom

uitgebakken spekjes of blauwschimmelkaas

bieslook

 

Uienjam

2 gele uien

neutrale olie

suiker

azijn

zwarte peper

stokbrood (1 sneetje pp)

 

BEREIDING:

UIENJAM

Schil de uien en snijd in dunne halve ringen. Bak langzaam in een beetje

neutrale olie. Bestrooi met wat zout en suiker en laat karamelliseren. Blus af

met een beetje azijn en laat inkoken. voeg zwarte peper toe. Proef en

corrigeer eventueel op smaak en constitentie. Als het klaar is even de

stafmixer erop.Sneedjes stokbrood met een beetje olijfolie insmeren en krokant bakken in

oven.

 

CRÈMEUSE

Snipper de ui en de knoflook, snij de witlof in stukken van 2 cm (alleen

kontje kun je weggooien) en de aardappel en knolselderie in blokjes van 1

cm. Fruit de ui en de knoflook glazig. Gesneden witlof toevoegen en 1

minuut meewarmen. Kippenbouillon, aardappel, knolselderie ,witbier en

steranijs toevoegen.

Zachtjes laten koken tot de aardappel en knolselderie gaar zijn. (haal

steranijs eruit)

Slagroom toevoegen.Pureer de soep met een staafmixer

Zeef de soep.

Serveer met de uitgebakken spekjes (of blauwschimmelkaas), zeer fijn

gesneden witlof ,geknipte bieslook. Sneetje stokbrood met uienjam op rand

bord.