Crêpes Suzette
NagerechtCrêpes Suzette met sinaasappelsaus en roomijs
Ingrediënten voor 14 personen
Crêpes Suzette
650 g bloem (gezeefd)
5 el suiker
snufje zout
8 eieren
650 ml melk
400 ml appelcider
3 el olie
Sinaasappelsaus
1 l sinaasappelsap (versgeperst)
350 g suiker
1 el water
1 dl triple sec
2 zakjes vanillesuiker
rasp van 2 sinaasappels (zonder wit)
Roomijs
4 eidooiers
300 gr bruine basterdsuiker
10 gr cacaopoeder gezeefd
1 liter melk
200 gr pure chocloade
Garnering
Poedersuiker
1 bosje munt
BEREIDINGSWIJZE
Crêpes Suzette
1. Meng de bloem, suiker en zout. Voeg de eieren toe en meng alles met een spatel. Voeg de melk en de cider toe. Meng het deeg glad. Voeg als laatste de olie toe.
2. Laat het beslag 1 uur rusten.
3. Bak in een antiaanbakpan met plantaardige olie de crêpes in een doorsnee van 15 cm.
Sinaasappelsaus
1. Karameliseer de suiker met het water in een pan tot een lichtbruine karamel. Blus dit af met het sinaasappelsap en triple sec. Reduceer dit tot een kwart van de vloeistof. Laat de vanillesuiker oplossen in de vloeistof en voeg de sinaasappelrasp toe.
Chocolade ijs
1. Klop de eierdooiers met de basterdsuiker en een snuf zout met een mixer in 5-8 min. dik en romig. Roer in een steelpan het cacaopoeder met 1-2 el melk helemaal glad. Roer de rest van de melk erdoor en breng aan de kook.
2. Smelt intussen de chocolade in een kom boven een pan met een laagje bijna kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade iets afkoelen.
3. Giet al kloppend de hete melk bij het dooiermengsel in de kom. Klop tot alles goed is gemengd en giet weer terug in de pan. Zet weer op het vuur en laat al roerend met een houten lepel op matig vuur warm worden en binden tot het de dikte heeft van vla, maar laat het niet meer koken. Neem van het vuur en roer de chocolade erdoorheen. Laat afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast. Draai het mengsel volgens de gebruiksaanwijzing in de ijsmachine tot ijs.
Presentatie
Vouw de crêpes in vieren. Maak het sinaasappelsap warm. Schik twee crêpes op een voorverwarmd plat bord. Giet het warme sap op de crêpes. Plaats een bol chocoladeijs op de crêpes. Garneer met poedersuiker en een takje munt.