Thai Lemongrass, Lime and Ginger Ice Cream met lychee granito met Shiso en choclate chips

Nagerecht

Ingrediënten (4-6 pers):

• 5 grote stengels citroengras, gehakt en gekneusd met de zijkant van een groot mes

• 10 grote kaffir limoenblaadjes

• 1 duim verse gember, geschild en in plakjes gesneden

• 1x 500 ml pak (2 kopjes) kokosmelk rasp

• sap van 1 grote limoen (3 eetlepels sap)

• 2 eetlepels honing

• snufje zeezout

• Aloe vera thee

 

Voor de lychee en shiso green granita:

• Blik lychee

• Shiso

 

Voor de chips:

• Aardappelen

• Chocolade

 

Bereiding:

1. Begin met de lychee. Reserveer wat hele lychee om in blokjes te snijden. Giet de rest van de het blik, inclusief het sap en de vruchten in een snelle blender.

2. Knip de shiso green af en voeg toe aan de blender

3. Giet het geheel in een platte schaal en vries het snel in

4. Eenmaal bevroren kun de van de bovenkant met een lepel de granita maken tbv de opmaak van het bordje.

5. Maak de chocolade chips: Maak hiervoor krokant gebakken aardappel chipjes. Snijd met hulp van een mandoline flinter dunne plakjes aardappel (zonder schil).

Maak het liefst geribbelde chips. Spoel de plakjes in ijskoud water en droog ze met hulp van keukenpapier. Meng de plakjes met een beetje olie en bak ze af in een voorverwarmde oven op 180 graden in 15 a 20 minuten. Bestrooi ze lichtelijk met zout direct na het afbakken.

Smelt de chocolade au bain-marie en doop de afgekoelde en krokante chips hierin en zet weg en gebruik voor de opmaak.

6. Zet een diepvriesbestendige bak in de vriezer voor het ijs (gebruik de ijsmachine).

7. Doe het citroengras, de limoenblaadjes en de gember in een pan met de kokosmelk en breng het zachtjes aan de kook. Laat het 5 minuten sudderen, zet het vuur uit en laat het volledig afkoelen.

8. Giet het mengsel in een middelgrote kom, dek af en laat het 8 uur in de koelkast staan om te laten trekken.

9. Zet de inhoud in een middelgrote kan, voeg de citroenschil en het sap, honing en zout toe en klop tot het goed gemengd is.

10. Giet het in een ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant. Schep het in de bak en vries het in tot het nodig is.

11. Maak een mooie compositie van de bereide ingrediënten. Doe voor je gemak wat poedersuiker op het bord en plaats daarop het kleine bolletje ijs (het ijs glijd zo niet weg. Doe op het ijs ca één theelepel van de groene thee met aloe vera. Werk het bordje verder af met de granita.