Parelhoen met kokos – limoenbladsaus en geroosterde wortelen
HoofdgerechtParelhoen met kokos – limoenbladsaus en geroosterde wortelen
Jacob Jan Boerma

Ingrediënten (4 personen):
- 4 parelhoenfilets met huid
- 2 el olijfolie om in te bakken
- ca. 20 g gekonfijte gember
- ca. 20 g gekonfijte citroen (Turkse winkel)
- Bos wortelen
- Tijm
- Honing
Voor de saus:
- 1 sjalotje
- 2 champignons
- 3 stengels citroengras
- olijfolie om in te bakken
- 1 mespunt kerriepoeder rasp
- sap van 1 limoen
- 4 limoenblaadjes (djeroek peroet; toko)
- 100 ml Noilly Prat
- 200 ml kokosmelk
- 150 ml kippenfond
- 100 ml room
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 130 °C.
Halveer voor de saus de sjalot en snijd in dunne reepjes. Snijd de champignons in dunne plakjes en het citroengras in kleine stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en zweet de sjalot met de plakjes champignon en de stukjes citroengras aan. Kruid het mengsel in de pan met een beetje versgemalen peper en zeezout. Meng het kerriepoeder, de limoenrasp en de limoenblaadjes erdoor. Blus het af met de Noilly Prat en het limoensap. Voeg daarna de kokosmelk, kippenfond en room toe. Laat op middelhoog vuur in 15-20 minuten tot de helft inkoken. Zeef de saus en zet apart tot verder gebruik. (Eventueel kun je de champignons erin laten zitten.)
Kruid de parelhoenfilets met peper en zout. Verhit de olijfolie en bak de filets aan beide kanten goudbruin. Snijd de gekonfijte gember en citroen fijn en smeer hiermee de huidkant van de
parelhoenfilets lichtjes in. Leg de parelhoenfilets in een ovenschaal en bak ongeveer 15 minuten
in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Warm intussen de saus op en klop die eventueel luchtig met een staafmixer.
Snijd de parelhoenfilets schuin doormidden en schenk er de kokos-limoenbladsaus over.
Geroosterde wortelen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de wortelen, vet een ovenschaal met wat olijfolie in en leg de wortelen erin. Besprenkel wat olijfolie en de honing over de wortelen en breng ze op smaak met de tijm, peper en zout. Schud de ovenschaal heen en weer zodat alles mooi verdeeld is.
Rooster de wortelen in ongeveer 35 minuten gaar. Schud de ovenschaal tussendoor even voor een gelijkmatige garing.