Citroen tiramisu met lemon curd

Nagerecht

Citroen tiramisu met lemon curd

Ingrediënten (13 personen)

  • 250 ml slagroom

  • 450 gr marscapone

  • 85 gr poedersuiker

  • 2 kopjes limoncello

  • 275 gr lemon curd

  • Pak lange vingers

  • Geconfijte citroenschijfjes

    Lemon curd

  • 2 flinke citroenen

  • 200 gr fijne kristal suiker

  • 125 gr roomboter ongezouten

  • 2 eieren

    Kletskop (24 stuks)

  • 60 gram roomboter

  • 120 gram suiker

  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker

  • snuf zout

  • snuf kaneel

  • 120 gram bloem

  • 60 gram amandelen (zonder vel, fijn gehakt)

  • evt. een klein beetje water als je deeg te droog blijft

  1. 1  Klop de slagroom stijf met een mixer of garde. Roer de mascarpone goed los zodat het mooi zacht is en spatel dit hierna samen met de poedersuiker door de slagroom.

  2. 2  Doe de limoncello in een schaal.

  3. 3  Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de limoncello. Verdeel de

    gedoopte lange vingers met de besuikerde kant naar onder in de schaal. Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel en bestrijk dit met een dun laagje lemon curd.

  4. 4  Verdeel hierover nog een laag in limoncello gedoopte lange vingers, en hierop de rest van het mascarponemengsel. Verdeel hierover tot slot de rest van de lemon curd.

  5. 5  Zet de schaal hierna minimaal 1 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Lemon curd

  1. Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.

  2. Doe citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom en verhit deze au bain-marie. Zet op middelhoog vuur. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.

page8image29218912 page8image29232176 page8image29244032

  1. Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel met een garde. Voeg hierna ook de eieren toe terwijl je blijft roeren. Hou in de gaten of er nog genoeg water in je steelpan zit.

  2. Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

  3. Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke, juiste dikte.

Kletskop

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

  2. Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel een klein beetje water toe als

    het deeg te droog blijft.

  3. Rol kleine hoopjes/ balletjes*, iets groter dan een druif, van het deeg.

  4. Leg de balletjes op een met bakpapier bedekte bakplaat, zorg dat ze voldoende

    ruimte hebben. **

  5. Schuif de koekjes de oven in, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de

    koekjes in ca. 8-10 minuten goudbruin.

  6. Laat afkoelen

  7. LIMON CELLO