Risotto met groene asperges, doperwten en basilicum- pistachepesto

Voorgerecht

Risotto met groene asperges, doperwten en basilicum- pistachepesto

Ingrediënten (voor 8 personen)

  • 600 g risottorijst

  • 400 g groene asperges

  • 250 g pistachenoten

  • 200 g Parmezaansekaas

  • 1 citroen

  • 400 g doperwten, diepvries

  • 80 g verse basilicum

  • 2 ui (fijngesneden)

  • 2 tenen knoflook

  • 2 tuinkruidenbouillonblokjes

  • 4 l water

  • extra vierge olijfolie

  • 200 ml witte wijn

  • zout en peper

  1. Doe de blaadjes basilicum met een snuf zout, een draai zwarte peper, een theelepel citroensap, de pistache noten en twee eetlepels olijfolie in een keukenmachine en draai tot een gladde pesto.
    Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap.

  2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de gesnipperde ui 5 minuten op middelhoog vuur tot glazig. Doe er dan de knoflook bij en fruit nog enkele minuten.

  3. Voeg de risottorijst toe en roer tot deze glimt van de olie.

  4. Doe dan de witte wijn erbij, draai het vuur hoog en laat de wijn verdampen terwijl je roert.

  5. Breng intussen de groentebouillon aan de kook en zet, wanneer het kookt, het vuur laag zodat het warm blijft maar niet kookt.

  6. Voeg, wanneer de wijn is opgenomen, beetje bij beetje de bouillon toe aan de risottorijst en herhaal deze stap totdat de bouillon op is en de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

  7. Snijd de onderkant van de groene asperges af en snijd die in stukken van 3 a 4 cm.

  8. Kook de groene asperges en doperwten apart van elkaar beetgaar.

  9. Voeg als de rijst gaar is de citroenrasp, de Parmezaanse kaas (geraspt), het grootste deel van de asperges en doperwten toe. Zet het vuur uit en roer door tot een smeuïg geheel.

  10. Serveer de risotto met de rest van de asperges en doperwten, de andere helft van de pesto en wat basilicumblaadjes.

  11. Wijn: Pinoit Noir