FILOCROUSTADES MET GESCHROEIDE TONIJN

Voorgerecht

FILOCROUSTADES MET GESCHROEIDE TONIJN

INGREDIENTEN (4 personen):

Filocroustade

  • 2 pakjes filodeeg
  • 180 g boter

Tonijn

  • 500 g verse tonijn
  • 3 el witte peperkorrels
  • zout

Salade

  • 3 el rodewijn azijn
  • 9 el olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 80 g mesclun gemengde sla

Garnering

  • 12 st kerstomaatjes
  • 12 st groene olijven
  • 6 st eieren
  • gefrituurde kappertjes

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en houd de tonijn uit de koeling.

Filocroustade

  • Smelt de boter en laat afkoelen. Snijd 48 velletjes iets groter dan het Spaanse schaaltje.
  • Bestrijk de velletjes filodeeg aan beide kanten met de afgekoelde, gesmolten boter en bekleed 12 Spaanse schaaltjes of andere vormpjes. Leg er 3x14 (?) andere bestreken velletjes op (verspringend). De punt van het volgende velletje moet steeds op 2 cm van het vorige. Zet steeds een soufflébakje van hetzelfde formaat in het beklede vormpje en druk licht aan. Bak de croustades 10 min in de oven van 200 °C. Haal de lege soufflébakjes weg zodra ze uit de oven komen. Haal de croustades voorzichtig uit de andere vormpjes en zet ze op een rooster en laat ze afkoelen.

Salade

  • Roer een vinaigrette van de wijnazijn, olijfolie, zout en versgemalen peper en maak er de mesclun mee aan.

Garnering

  • Kook de eieren medium en snij ze in achten. Pof de kerstomaatjes en geef er 3 pp. de olijven in dikke reepjes en tot slot de gefrituurde kappertjes.

Tonijn (op t allerlaatst!)

  • Bestrooi de tonijn aan beide kanten met 3 el grof gevijzelde peperkorrels en druk die in het visvlees met bv een koksmes. Bestrooi licht met zout. Rooster heel kort het stuk tonijn in een hete grillpan rondom en snijd dan dunne plakjes af.

Serveren:

  • Zet de croustades op de borden. Verdeel er de salade, tomaten, olijven, de gefrituurde kappertjes en de medium gekookte eieren over. Leg de lauwwarme tonijnplak op de salade.
  •