Tortellini Bolognese
VoorgerechtTortellini Bolognese
Ingrediënten (5 personen)
Bolognese:
30 ml Olijfolie
500 gr Half om half gehakt
1 x Ui, grof gesnipperd
1 x Wortel
100 gr Knolselderij
50 gr Peterseliewortel
50 gr Prei, alleen het wit
30 gr Tomatenpuree
100 ml Rode wijn (Spätburgunder)
1 Blik Ontvelde tomaten (425gr uitlekgewicht)
2 x Pimentkorrels
½ x Korianderzaad
2 x Jeneverbessen
1 mp* Anijszaad
1 mp Venkelzaad
1 x Laurier blaadje
1 x Tijm takje
½ x Tasmaanse peperbes
½ x Witte peperkorrel
1 x Teen knoflook
2 x Eierdooier
20 gr Boter, voor ovenschaal
Zout *mespunt
Tortellini Deeg:
150 gr Pastameel (De Cecco)
150 gr Bloem
150 gr Eidooiers (8-10)
3 x Hele eieren
10 ml Olijfolie
1 mp Kurkuma
Bereiding Bolognese
1. Verhit de olijfolie in een wijde pan en braad het gehakt aan op een hoog vuur, onder voortdurend omscheppen, zodat het bruin en rul wordt.
2. Was de groenten, maak ze schoon en in blokjes snijden van 5mm. Voeg ze toe aan het gehakt en bak ze even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak alles nog even
3. Blus af met rode wijn en kook door tot de wijn is verdampt
4. Pureer de tomaten met de staafmixer of stop ze in een blender en voeg ze toe aan het gehaktmengsel
5. Wrijf de specerijen fijn in een vijzel en voeg ze samen met de gehakte tijm en het geplette teentje knoflook toe aan het mengsel
6. Draai het vuur op half en kook de bolognese 30-40min. en blijf roeren Let erop dat de bolognese niet te dun wordt. Giet overtollig vocht weg door een
zeef
7. Breng de bolognese op smaak met zout en laat afkoelen
Bereiding Tortellini
1. Verwerk alle ingrediënten voor het pastadeeg met de hand of in een keukenmachine tot een glad deeg. Voeg een paar druppels water toe als het
deeg nog iets te stevig is
2. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het 30min. in de koelkast
Tortellini en Bolognese samenvoegen
1. Verwarm de oven voor op 160 ºC
2. Rol het afgekoelde deeg met behulp van een pastamachine uit tot 0,5 mm dik. Haal het daarvoor een paar keer door de machine. Bestuif telkens met wat
bloem, zodat het niet plakt
3. Leg de plak deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en snijd hem met een deegradertje in repen van 12cm lang en 8cm breed.
4. Bestrijk de repen deeg met een in eigeel gedoopt kwastje
5. Schep in het midden wat bolognese (ongeveer 1cm dik) Let erop dat er boven en onder 1 cm ruimte blijft
6. Vouw de lange zijde om en druk het deeg bovenaan en aan alle randen stevig aan, zodat er geen bolognese uit kan
7. Rol de reep nu voorzichtig op, vanaf de korte kant, zonder druk uit te oefenen
8. Bestrijk het laatste rechte stuk met eigeel, zodat u het “slakkenhuisje” goed kunt afsluiten
9. Beboter een ovenschaal en leg de tortelinni erin met de dikke kant naar beneden. Duw ze niet tegen elkaar aan, anders blijven ze aan elkaar plakken
10. Leg er vlokjes boter op en zet de vorm 10-15 minuten in de oven tot het pastadeeg goudbruin is
Wijn
Spätburgunder (pinot noir)