Rodekoolsoep met appelbolletjes

Voorgerecht

Rodekoolsoep met appelbolletjes

INGREDIËNTEN: 
1½ kg rodekool 
3 uien
50 g roomboter
6 el appelstroop 
6 el granaatappelsiroop (Turkse en Marokkaanse winkel)
2 liter groentebouillon 
6 (verse)laurierblaadjes 
6 kruidnagels
zout en peper

Voor de topping in de soep:
5 goudrenetten of jonagolds
3 bosjes bosuitjes 
60 g roomboter
extra: een meloenschepje
Voor de appelstrooproom:
6 el appelstroop 6 el slagroom.

BEREIDING:

Verwijder van de rodekool de buitenste bladeren, snijd de kool in vieren, verwijder de stronk met een mes en snijd de vier kwarten in stukjes.Snipper de ui en fruit vijf minuten zachtjes in wat roomboter in een soeppan.Voeg de appelstroop en de granaatappel-siroop toe.Doe er de rode kool bij en fruit deze een minuut of vijf mee.Giet dan de groentebouillon erbij.Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en doe bij de soep.Laat deze 35 minuten koken.Verwijder de laurier met de kruidnagels.Pureer de soep met een foodprocessor of staafmixer tot een gladde soep. De soep moet niet te dun maar ook niet te dik zijn. Voeg in dat geval wat van de extra water of bouillon toe.Proef of de soep goed op smaak is en voeg zo nodig wat zout en peper, appelstroop of granaatappelsiroop.Draai het vuur uit. Laat de soep afkoelen en zet koud weg.
Kort voor het serveren:
Verwarm de soepborden voor in een oven van 100 graden of zet ze op de warme kachel of radiator. Je kunt ook tien minuten van tevoren kokend water in de borden gieten.Verwarm de rodekoolsoep. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne repen, fruit deze even aan en zet weg. Schil de appels en draai er met een meloenballetjessteker 36mooie balletjes uit. (drie balletjes per persoon) Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak hierin de appelbolletjes lichtbruin en houd warm.

OPMAAK BORD: 
Pak diepe (voorverwarmde) borden. Maak in het midden van de borden mooie bergjes bosui. Leg op ieder hoopje bosui drie gebakken appelbolletjes. Verwarm in een klein steelpannetje de appelstroop zachtjes samen met de slagroom, laat het niet koken.
Doe de hete soep in een schenkkan en schenk hem voorzichtig langs de bosui en de appeltjes zodat er een torentje blijft staan. Giet met een lepeltje speels wat van de appelstrooproom over de rodekoolsoep.