Hasselback-bieten met hete bliksem en gebakken zoute haring

Hoofdgerecht

Hasselback-bieten met hete bliksem en gebakken zoute haring
Hasselback-bieten
INGREDIËNTEN:
2 kleine rode bieten pp
bosjes tijm
olijfolie
grof zeezout

BEREIDING: Hasselback bieten
Oven voorverwarmen op 220º. Boen de bieten schoon en kook ze 10-15 minuten in kokend water. Niet gaar. Laat iets afkoelen en snijd vervolgens een stukje van de onderkant, zodat hij kan staan. Snijd de bieten van boeven naar beneden in dunne plakken tot op ± 1 cm van de onderkant.
Zet de bieten rechtop op de bakplaat en steek in elke snede overdwars een takje tijm besprekel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Plaats ze in oven en rooster ze in ± 40 minuten beetgaar.

Het bliksem mousseline
INGREDIËNTEN:
1 kilo kruimige aardappelen
50 gr boter
150 ml melk
125 ml slagroom
Zout en peper
Wat kaneel
2 zoetzure appels in kleine dobbelsteentjes

BEREIDING: Mousseline
Kook de aardappelen gaar en druk ze door een zeef. Pureer ze met de voorverwarmde melk en slagroom. Breng op smaak met zout, peper en wat kaneel. En wellicht wat parmesaan.
Snijd kleine dobbelsteentjes van de appel. We kunnen kiezen om ze door of over de mousseline te doen. Ter plekke overleg.

Krokant gebakken zoute haring
INGREDIËNTEN:
1 à 2 haringfilets pp
Cornflakes
2 à 3 eieren losgeklopt
Ruim zonnebloemolie

BEREIDING: Gebakken haring
Verkruimel de cornflakes zodat ze wat beter om de haring passen. Ook weer niet te fijn, ze moeten lekker crunchy worden. Haal de filets eerst door het ei en daarna door de cornflakes. Druk met de hand goed aan.
Verhit ruim olie in een paar koekenpannen zodat de filets tegelijk gebakken kunnen worden.
Je bakt ze maar heel even, ze mogen niet gaar worden, anders verliezen ze hun vertrouwde haringsmaak. En moeten ook direct als laatste op de borden worden geplaatst.
Remouladesaus
INGREDIËNTEN:
125 gr zachte roomkaas
125 gr zure room
2 eetl Dijon mosterd
2 eetl mayonaise
1 eetlepel versgeraspte mierikswortel
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel uienpoeder
½ theel cayennepeper
Sap van een halve citroen
50 gr kappertjes fijngehakt
50 gr augurk fijngehakt
½ bosje bladpeterselie fijngesneden
½ bosje dragon fijngesneden
½ bosje bieslook fijngesneden
Zout en peper naar smaak

BEREIDING: Remouladesaus
Meng van boven naar beneden alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. 

OPMAAK BORD
Zorg voor goed hete borden. Plaats de bietjes een beetje uit het midden op het bord. Plaats met een zwierige losse toets de mousseline langs de bietjes. Strooi garneer die met de appeldobbelsteentjes. Plaats de haringfilet er schuin overheen. Garneer tot slot op de hete bietjes een toefje remouladesaus en mogelijk ook een toefje bij de haring.

Belangrijk is dat alles zo snel mogelijk gaat zodat alles echt warm wordt opgediend. Vraagt vooraf om goede onderlinge afspraken.