Citroen-ricottaballetjes met saffraanroom en haricots verts met chili kappertjessalsa Ricottaballetjes

Voorgerecht

Citroen-ricottaballetjes met saffraanroom en haricots verts met chili kappertjessalsa
Ricottaballetjes

INGREDIËNTEN:
225 ml droge witte wijn
1 buisje saffraan
500 gr Ricotta
2 eidooiers
75 gr Parmezaanse kaas
150 gr bloem
2 handenvol ruccula en/of basilicum
2 citroen
2 sjalot
400 ml slagroom
2 takjes citroenmeslisse
vershoudfolie

Ricotteballetjes maken
Schenk de wijn in een steelpan en strooi er de saffraan in, laat weken voor de Saffraanroom.
Meng in een kom de ricotta met de eidooiers, de kassas, de bloem en een snuf zout.
Hak rucula of basilicum fijn en schep erdoor.
Boen de citroenen schoon en rasp het geel van de schil in de kom.
Voeg zout en peper toe en kneed e.e.a. goed door elkaar.
Vorm met vochtige handen balletjes kleiner dan een bitterbal.

Saffraanroom maken
Snipper sjalotjes ragfijn en roer door de wijn met saffraan. Breng aan de kook en laat inkoken tot 4-6 eetlepels. Voeg slagroom toe en laat in 4-5 minuten inkoken tot sausdikte.

Vervolg ricottaballetjes
Laat de rirottaballetjes zakken in een ruime pan kokend water. Kook ze 4-5 minuten, totdat ze vanzelf boven komen drijven dan zijn ze gaar. Schep ze eruit, laat ze uitlekken en leg ze in de saffraanroom. Breng op smaak met zout en peper. 

Haricots verts met chili salsa
INGREDIËNTEN:
1200 gr haricots verts
10eetl olijfolie
3 rode pepers
6 eetl kappertjes
3 eetlepels pijnboompitten
Olijolie extra vierge

Haricots verts klaarmaken
Haal de steeltjes van de bonen en blancheer ze een paar minuten. Droog ze en schep ze in een kom om met 5 lepels olijfolie. Verdeel de haricots verts over de bodem van 1 of 2 koekenpannen. Rooster ze al omscheppend in ± 5 minuten beetgaar.

Salsa maken
Hak de rode pers zonder zaadlijsten fijn. Hak de kappertje grof. Doe wat olie in de pan en laat de pijnboompitten goudbruin kleuren. Voeg de rode peper en kappertjes toe, bak nog een minuut en bestrooi met zout en peper.

OPMAAK BORDEN
Deel globaal het bord in tweeen. Leg de haricots verts alle gelijk naast elkaar op de ene helft van het bord. Doe daar overdwars de salsa over. Leg de balletjes aansluitend op de andere helft en schep de saffraansaus over de balletjes.