Zoete Wintersalade met Gravad Lachs

Voorgerecht

Zoete Wintersalade met Gravad Lachs
Gravad Lachs
INGREDIENTEN:
1000 gr rauwe zalm met vel 4 sneedjes witbrood 400 gr creme fraiche 2 sinaasappels 1 bos dille 1 potje foreleitjes 300 gr zout 300 gr suiker Jeneverbessen Peperkorrels Mosterd

Leg de rauwe zalm met het vel naar beneden in een braadslede. Smeer de zalm in met mosterd en leg er dille overheen. Meng het zout met de jeneverbessen en peperkorrels en de suiker. 'Begraaf' de zalm onder het zout-suikermengsel en rasp er wat sinaasappelschil overheen. Zorg dat de zalm helemaal bedekt is en laat het minimaal 3 uur marineren. ( als je de mogelijkheid hebt verpak hem dan goed en graaf hem een nachtje in )

Maak croutons van het brood. Bak de korst even in een pan, tot het lekker krokant is.
Spoel de zalm na 3 – 12 uur marineren schoon in een kom water en dep droog met een (schone) doek. Snijd de zalm in dunne plakjes, zonder het vel.
Maak een bordje op. Smeer wat crème frâiche op een bord en leg daar plakjes zalm op. En garneer met takje dille, croutons en de foreleitjes.

Zoete wintersalade
INGREDIËNTEN:
150 gr macadaminoten
10 gr boter
2 eelt. fijne suiker
1⁄2 theelepel zout
1⁄2 theelepel chilivlokken
1⁄2 rode kool
1 papaja en/of mango in dunne repen
1 verse rode peper zonder zaadlijst in dunne ringen gesneden
15 gr muntblaadjes grof gesneden
20 gr korianderblad grof gesneden


Dressing:
1 dl limoensap
1 steng citroengras in stukken gekneusd
2 à 3 eetl ahorn- of maple siroop
2 eetl sesamolie
1 theel Kikkoman sojasaus
1⁄4 theel chilivlokken
4 eetl olijfolie

Doe voor de dressing alle ingrediënten behalve de olie in een steelpan en laat ze op hoog vuur in 5-10minuten tot een stroperige saus inkoken. Laat afkoelen, zeef hem en roer er de olie door. Zet apert.

Rooster de macadaminoten een paar minuten in een droge koekenpan. Schep ze af en toe om. Voeg de boter toe en laat smelten, voeg daarna de suiker, zout en chilivlokken toe. Blijf de noten omroeren tot de suiker gekarameliseerd is. Pas op, dat gaat heel snel binnen 1-2 minuten. Laat ze niet zwart worden. Laat de noten afkoelen en hak ze daarna grof .Doe de kool en de papajarepen in een kom, strooi de noten  er over en vervolgens de dressing. Proef nog even of er nog wat zout bij moet