Moelleux au chocolat, vanille ijs en rood fruit

Nagerecht

Moelleux au chocolat, vanille ijs en rood fruit

INGREDIËNTEN:

8 personen

125 gr pure chocolade

125 gr ongezouten boter

50 gr bloem

50 gr suiker

100 gr ei (2 ei)

50 gr eidooier

50 gr wiitte chocola

1/2 ltr slagroom

2 el suiker

1 vanillestokje**, in de lengte opengesneden

500 ml volle of halfvolle melk

5 eierdooiers150 g suiker

250 ml slagroom

frambozen of ander roodfruit

100 gr suiker

100 ml water

BEREIDING:

Moelleux.

Verwarm de boter en doe hier de brokken chocolade bij en laat op laag vuur of au bain marie smelten. Laat dit afkoelen op kamertemperatuur. Klop met mixer de eieren met de suiker romig en dik. Spatel luchtig het bakmeel er door en daarna de chocoladeboter.

Schenk dit beslag in de beboterde vormpjes. Steek een stukje wiite chocola in het beslag en zet in de koelkast .(minimaal 2 uur)

Oven voorverwarmen op 180-200 C en de vormpjes 8 à 11 min laten bakken, zodat de bovenkant stevig aanvoelt en kern nog vloeibaar is. Luistert erg nauw. Dus goed opletten bij oven.!!!!!! De taartjes kunnen zo laat mogelijk gebakken worden!!!!

Vanille ijs.

Schraap de zaadjes met een theelepel of mes uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje én de zaadjes tegen de kook aan en laat het ± 15 min. trekken. Door de melk zachtjes te verwarmen (niet laten koken), wordt het aroma van het vanillemerg beter opgenomen door de melk. Neem de pan van het vuur en zeef de melk. Klop de eierdooiers en de suiker 10-15 min. met een garde tot een romige crème die als een breed lint van de garde loopt. Schenk nadat je het ei/ suiker-mengsel romig hebt geklopt, al kloppend de hete vanillemelk in een dunne straal bij het dooiermengsel. Schenk alles terug in de pan. Om een optimale binding te krijgen, wordt het dooiermengsel verwarmd, waardoor de dooiers garen. Doe dit op zo laag mogelijk vuur en onder voortdurend roeren met een houten lepel, zodat alles gelijkmatig warm wordt en bindt. Roer ook goed over de panbodem, zodat het mengsel zo min mogelijk ‘aanzet’. De binding of dikte van de vla is goed als de eierdooiers gaar zijn. Dit kun je testen door met je wijsvinger een horizontale streep over de houten lepel te trekken. Als de streep blijft staan, zijn de dooiers gaar. Als de streep meteen vanuit de zijkanten wegzakt, ga dan nog even door met verwarmen en roeren. Met een digitale thermometer*** kun je de binding snel en eenvoudig testen. De dooiers in de vla zijn gaar bij 80°C.Schenk de vla uit de pan in een metalen kom en roer er de slagroom door. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog een uur in de koelkast. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot ijs.

Coulis van roodfruit

Kook een beetje water samen met de suiker. Laat de suiker oplossen en doe het fruit erbij en zachtjes laten koken. Je kunt het zeven maar niet strikt noodzakelijk

Klop de slagroom met suiker sijf.

OPMAAK:

Het lauwwarme chocoladetaartje in het midden. Coullis rond taartje en een  framboos op taartje. Bolletje ijs aan zijkant, toefje slagroom aan andere kant.