Chocolade taartje met oerbiet confiture.

Nagerecht

Chocolade taartje met oerbiet confiture.

Ingrediënten:

Deeg:

225 gram bloem
75 gram poedersuiker
150 gram roomboter
5 eidooiers
zout
Vulling:
150 gram roomboter
200 gram pure chocolade
2 eieren
3 eidooiers
45 gram basterdsuiker
125 gram bietenconfiture
creme fraiche
Confiture:
2 oerbieten, geschild en in kleine blokjes gesneden citroenschilletje
100 gram suiker
1 vanillestokje
3 dl. water

Deeg

Maak eerst het deeg in de keukenmachine. Meng bloem, poedersuiker en boter. Voeg de eidooiers toe en laat de machine net zo lang draaien tot zich een samenhangend geheel heeft gevormd. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Bekleed een vorm van 30 cm. Bak het deeg gedurende 20 minuten met een bonenvulling (blind) om al te veel rijzen te voorkomen. Verwijder de bonen en prik enkele gaatjes in de bodem.

Zet de taart dan nog 5 minuten in de oven. Smelt de boter en de chocolade au bain-marie (in een pannetje boven een andere pan kokend water). Klop de eieren en suiker tot een luchtig mengsel. Spatel dat voorzichtig door het chocolademengsel. Leg vervolgens op de bodem een laag bietenconfiture. Schep het chocolademengsel in de taartvorm en strijk het met de achterkant van een lepel glad. Bak de taart 20 minuten in de oven tot er op de chocoladevulling een dunne korst ontstaat. Laat de taart afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm.
Serveer met de bietenconfiture en eventueel wat créme fraiche.

Confiture van rode bieten

Schil de bietjes, was ze en snijd ze in hele kleine stukjes. Laat ze in een pan met water, een schilletje citroen, de suiker en een vanillestokje (dat doormidden is gesneden) 30 minuten garen. Schenk het vocht door een zeef, houd de bietenblokjes apart en kook het vocht in tot een stroopje.

Voeg het stroopje daarna bij de bietenblokjes.