Chocoladetaart met een chutney van peren en kastanjes met blond bier
NagerechtChocoladetaart met een chutney van peren en kastanjes met blond bier
Ingrediënten: ( 4 personen )
250 g witte chocolade
250 g praliné
300 g feuillantine ( gestampte cornflakes )
10 eidooiers
150 g fijne suiker
200 g boter
500 g bittere chocolade
250 g water
125 g room
250 g ganache ( zie basisrecept )
Voor de Ganache:
7 eidooiers
150g suiker
200g water
100g room
150g boter (opkamer temp)
375g chocolade
Voor de Chutney
250g conference peren, geschild en in stukjes
60g blond bier
15g citroensap
30g suiker
½ kaneelstokje
½ vanillestokje
Gegrilde amandelen
Bereiding:
• Voor de bodem: smelt de witte chocolade en giet hem in een kom met de praliné. Meng er met een spatel zorgvuldig de feuillantine door. Giet in 4 kleine taartvormen en maak het oppervlakte glad. Laat ze opstijven in de koelkast.
• Voor de mousse: maak een ruban ( deegrand ) met de eidooiers en de suiker.
• Laat de boter met bittere chocolade smelten. Warm het water en de room op. Giet het op de chocolade en meng zorgvuldig met de garde. Giet dit terwijl het nog warm is op de ruban. Meng alles zorgvuldig en giet op de koele taartvormen als bodem. Zet terug in de koelkast om op te stijven.
• Neem de taartvormen uit de koelkast. Bedek met ganache en versier naar smaak. Dien op met de chutney van peer en kastanje.
Bereiding Ganache:
• Klop de eierdooiers met suiker op in een kom tot een mengsel dat licht van kleur en smeuïg is.
• Giet het water en de room in een pan aan de kook. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en breng al kloppend tot het kook punt, totdat het mengsel als een lint van de houten lepel loopt.
• Snijd de boter in blokjes.
• Giet het mengsel op de chocolade en blijf goed mengen. Voeg al roerend blokje voor blokje de boter toe tot je een homogene massa krijgt. Laat afkoelen.
Bereiding Chutney
• Breng alle ingrediënten, behalve de amandelen aan de kook en laat volledig reduceren.
• Voeg de amandelen toe zodra hij is afgekoeld.