Chocoladetaart met een chutney van peren en kastanjes met blond bier

Nagerecht

Chocoladetaart met een chutney van peren en kastanjes met blond bier

Ingrediënten: ( 4 personen )

250 g witte chocolade

250 g praliné

300 g feuillantine ( gestampte cornflakes )

10 eidooiers

150 g fijne suiker

200 g boter

500 g bittere chocolade

250 g water

125 g room

250 g ganache ( zie basisrecept )

 

Voor de Ganache:

7 eidooiers

150g suiker

200g water

100g room

150g boter (opkamer temp)

375g chocolade

 

Voor de Chutney

250g conference peren, geschild en in stukjes

60g blond bier

15g citroensap

30g suiker

½ kaneelstokje

½ vanillestokje

Gegrilde amandelen

 

Bereiding:

• Voor de bodem: smelt de witte chocolade en giet hem in een kom met de praliné. Meng er met een spatel zorgvuldig de feuillantine door. Giet in 4 kleine taartvormen en maak het oppervlakte glad. Laat ze opstijven in de koelkast.

• Voor de mousse: maak een ruban ( deegrand ) met de eidooiers en de suiker.

• Laat de boter met bittere chocolade smelten. Warm het water en de room op. Giet het op de chocolade en meng zorgvuldig met de garde. Giet dit terwijl het nog warm is op de ruban. Meng alles zorgvuldig en giet op de koele taartvormen als bodem. Zet terug in de koelkast om op te stijven.

• Neem de taartvormen uit de koelkast. Bedek met ganache en versier naar smaak. Dien op met de chutney van peer en kastanje.

 

Bereiding Ganache:

• Klop de eierdooiers met suiker op in een kom tot een mengsel dat licht van kleur en smeuïg is.

• Giet het water en de room in een pan aan de kook. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg de opgeklopte eidooiers toe en breng al kloppend tot het kook punt, totdat het mengsel als een lint van de houten lepel loopt.

• Snijd de boter in blokjes.

• Giet het mengsel op de chocolade en blijf goed mengen. Voeg al roerend  blokje voor blokje de boter toe tot je een homogene massa krijgt. Laat afkoelen.

 

Bereiding Chutney

• Breng alle ingrediënten, behalve de amandelen aan de kook en laat volledig reduceren.

• Voeg de amandelen toe zodra hij is afgekoeld.