Grote Garnalen met Pernod, Dragon, Feta en Dukkah

Voorgerecht

Grote Garnalen met Pernod, Dragon, Feta en Dukkah

Voor 4 personen

600 g grote garnalen, met kop en staart,                             1 theel. Gedroogde oregano 

Gepeld en darmkanaal verwijderd                                       4 minivenkelknollen met groen (300g)

1 eetl. Thijmblaadjes                                                           180 ml Pernod

1 flinke teen knoflook, fijngehakt                                        150 ml groentebouillon

Fijngeraspte schil van 1 grote citroen                                70 g boter

120 ml olijfolie                                                                    20 g dragon, grof gesneden

120 g Feta, in blokjes van 1½ cm.                                     ½ theel. Sumak

½ theelepel gedroogde chilivlokken                                   grof zeezout

Dukkah

50 g Hazelnoten                                                               3 eetl. korianderzaad

50 g Amandelen                                                               1½ eetl. sesamzaad

2 eetl. Zonnebloempitten                                                 1 theel. Nigellazaad    

1 theelepel venkelzaad                                                    1 theel. Mild, zoet paprikapoeder

1 theelepel komijnzaad                                                    grof zeezout

1 eetlepel groene peperkorrels

Dukkah

  1. Verhit de oven tot 160C
  2. Verdeel hazelnoten en amandelen over bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven. Voeg na  10 minuten de zonnebloempitten toe. Haal allen uit de oven en laat ze afkoelen.
  3. Rooster in een gietijzeren koekenpan het venkelzaad, komijnzaad, korianderzaad, groene peperkorrels, sesamzaad en nigellazaad tot ze opspringen (30sec-1min). Blijven roeren…
  4. Kneus alle zaadjes in een vijzel. Doe de hazelnoten en amandelen in een blender en zet op “Pulse”, kort grof hakken!!  Doe de zonnebloempitten erbij en gooi de in de vijzel gemalen zaadjes ook in de blender erbij, met paprikapoeder en het zout. Zorg dat het mengsel een redelijk groffe textuur houdt.

Garnalen

  1. Doe de garnalen in een kom met de thijm, knoflook, citroenrasp en 70 ml olijfolie. Meng alles goed door, zodat de garnalen goed rondom ingesmeerd zijn. Laat de garnalen een tijd ( ½ uur minimaal) in de koelkast marineren.
  2. Doe de Feta in een kom met 1 eetl. Olijfolie en bestrooi met de chilivlokken en de oregano. Zet in de koelkast tot gebruik.
  3. Verhit de overgebleven olijfolie in een grote sauteerpan op hoog vuur, doe de gemarineerde garnalen erin en bak ze 1-2 minuten, keer ze om tot ze niet meer doorschijnend zijn. Schep ze uit de pan en zet ze opzij. Roerbak de venkel in 6-7 minuten in dezelfde pan, tot hij gaar wordt en veel kleur krijgt. Voeg de Pernod toe, laat hem in 1 minuut inkoken tot de helft en giet de bouillon in de pan. Laat de bouillon 2-3 minuten koken tot de helft (nog 120 ml vloeistof in de pan). Draai het vuur halfhoog, doe de boter erbij met de Dragon en het zout naar smaak. Roer tot de boter gesmolten is, roer de garnalen erdoor en blijf nog 2 minuten roeren tot de saus glad is en glanst en de garnalen net gaar zijn.
  4. Verdeel de garnalen en de venkel over de borden en verdeel de Feta erover. Strooi de Sumak en de Dukkah  erover en serveer meteen..

 

 

pastedGraphic.png