No meat steak witlof

Voorgerecht

Gerecht 2:  No meat steak witlof

pastedGraphic.png

Ingrediënten (12 personen)

  • 26 struiken witlof (klein)            
  • 300 gr uitgelekte kikkererwten        
  • 6 el pijnboompitten                
  • 15 takjes verse tijm                
  • 5 tl gladde mosterd                
  • 52 verse laurierblaadjes            
  • 10 el citroenolie                
  • 5 handsinaasappels            
  • 9 takjes platte peterselie                
  • Fleur de sel        
  • Versgemalen peper

Bereiding:

  1. Snijd de stronken witlof in de lengte doormidden en snijd de harde onderkant eraf.
  2. Verwijder enkele blaadjes aan de binnenkant van de gehalveerde stronken, zodat ze wat “holler” worden van binnen.
  3. Hak de losgehaalde blaadjes witlof, de kikkererwten en de pijnboompitten fijn met de blaadjes van 15 takjes tijm en kruid de massa met zout en peper.  Meng er de mosterd door.
  4. Vul de gehalveerde witlof stronken met de gehakte massa en leg de witlof helften op elkaar. Bind de 2 helften aan elkaar met keukentouw en steek tussen het touw ieder pakketje 3 laurierblaadjes.
  5. Verwarm de citroenolie in een braadpan en voeg suiker toe om te karamelliseren.
  6. Rooster de witlof rondom op een middelhoog vuur. Voeg 4 takjes tijm toe.
  7. Rasp ondertussen de sinaasappels en voeg toe aan de witlof. 
  8. Snij de sinaasappels verder uit en voeg de partjes sinaasappel met het aanhangende sap en de peterselie toe aan de witlof.
  9. Kruid tenslotte nog lichtjes met fleur de sel en gemalen peper.