Geroosterde pompoensoep met een twist

Voorgerecht

Geroosterde pompoensoep met een twist

 

pastedGraphic.png

Ingrediënten (12 personen)

Voor de geroosterde pompoenpitten:

  • 80 gr. pompoenpitten        
  • 2 eetlepel Ahornsiroop             
  • snufje chilivlokken 
  • zout

    Voor de soep:
  • 1000 gram pompoen in blokjes         
  • 2 ui                             
  • 6 eetlepels olijfolie                 
  • 900 ml groentebouillon             
  • 2 theelepel sinaasappelrasp         
  • 2 gram saffraanpoeder            
  • 2 theelepel Harissa                 
  • 180 gram crème fraîche             
  • Fleur de sel
  • Versgemalen peper

Voor de citroen pesto

  • 80 gr basilicumblaadjes 
  • 80 gr pijnboompitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 biologische citroenen
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de pompoenpitten in een kom en giet de ahornsiroop erover. Voeg een snufje chilivlokken toe en een beetje zout toe en hussel alles door elkaar. Spreid alles uit op een met bakpapier bedekte braadslee. Rooster de pompoenpitten 15 minuten in de oven. Haal de braadslee uit de oven en laat de noten afkoelen.
  3. Zet de oventemperatuur op 200 graden.
  4. Pel de ui, snijd hem vervolgens in achten. Doe de ui samen met de pompoenblokjes in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en een flinke snuf grof zeezout toe. Geef enkele draaien aan je pepermolen boven de kom en hussel vervolgens alles goed door elkaar. Verdeel de pompoen over een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif in de oven. Rooster de groente 25 minuten en haal de bakplaat dan uit de oven.
  5. Doe de groentebouillon samen met de sinaasappelrasp, saffraanpoeder en Harissa in een soeppan en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en versgemalen peper toe.
  6. Schuif de geroosterde groente van de bakplaat in de soeppan. Draai het vuur wat lager en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
  7. Haal de pan van het vuur en voeg de crème fraîche toe. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe, als het geheel te dik is.   
  8. Voeg de citroen pesto toe en garneer met wat geroosterde pompoenpitten en fijngehakte koriander.

De pesto 

  1. Rasp de parmezaanse kaas en schil de knoflook
  2. Doe de basilicum, citroenrasp, pijnboompitten, de knoflook en parmezaanse kaas in een keukenmachine en mix het geheel tot een gladde massa
  3. Voeg nog wat olijfolie toe en mix. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap.
  4.