Tartare van buikspek, misoboter, sinaasappel , gember, tauge en bao broodje.

Voorgerecht

Tartare van buikspek, misoboter, sinaasappel , gember, tauge en bao broodje.

Ingrediënten

1 stuk buikspek van 400 gram ,zonder zwoerd (of gebruik speklapjes)

1 el boter

½ el lichte misoboter

Rasp van ½ sinaasappe

4 el  ingelegde Japanse gember, de helft fijn snijden.

1-2 el ponzu

6 lente-uitjes, zeer fijn gesneden.

2 el gomasio  (sesamzaad/ zeezout)

Shisocress

 

Ponzu

60 ml soja saus.

  • Sap van een hele sinaasappel
  • 2 el sap van een citroen.
  • 2 el mirin
  • Chilivlokken naar smaak.
  •  
  • Ingrediënten Bao Broodje
  • 150 milliliter warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 500 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie (+ extra voor insmeren)
  • 1 theelepel azijn (witte wijnazijn of rijstazijn)
  • Taugesalade
  • 2 Bosui
  • 1 Rode peper
  • 100 g Taugé
  • 2 el Gembersiroop
  • 2 el Azijn
  • 1 snufje Zout

 

 

Bao broodje

  • Doe de suiker en het gist bij het warme water. Mix even door elkaar en laat 5 minuten staan tot er een schuimlaag ontstaat (het gist gaat dan werken).
  • Doe de bloem in een grote kom met de zout en meng even door elkaar. Giet daarna de melk, olie en azijn erbij en het gistmengsel. 
  • Kneed goed door elkaar, minstens 10 minuten, tot het deeg elastisch en zacht is geworden. Is het deeg te droog? Voeg dan nog wat meer melk toe.
  • Laat minstens een uur tot anderhalf uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
  • Verdeel het deeg in zestien gelijke stukken en draai er balletjes af. Maak er daarna platte rondjes van, ongeveer een halve centimeter dikte, met een deegroller. Dek het deeg wat je niet gebruikt steeds af met een schone theedoek zodat het niet uitdroogt.
  • Smeer elk rondje op de bovenkant in met een beetje olie en vouw ze dubbel. Gebruik hiervoor een eetstokje of iets anders om de vouwlijn scherp te krijgen (zie foto website). 
  • Leg elk broodje op een stukje bakpapier. Verhit een pan met water tot het kookt en leg het stoommandje erop. Leg een aantal broodjes in het stoommandje en sluit af met een deksel, wacht 8 à 10 minuten tot ze gaar zijn. Herhaal dit proces tot alle broodjes gaar zijn.

Tauge

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in smalle ringetjes.
  • Was de peper en snijd deze doormidden. Verwijder de zaadjes en snijd de peper in smalle ringetjes.
  • Doe de tauge, de bosui en de rode peper in een vergiet en schenk er ca. 0.5 liter kokend water over.
  • Roer een sausje van de gembersiroop, de azijn en het zout.
  • Schep de tauge, de bosui en de peper door elkaar en schenk het sausje erover.

 

  • Snijd het buikspek in miniblokjes. Bak ze rondom goudbruin in de koekenpan in 7 minuten. Meng de boter met de misopasta en bak nog 1 a 2 minuten mee. Meng met de helft van de sinaasappelrasp, de helft van de fijngehakte gember en de ponzu erdoor.

Opmaak:

Leg het bao broodje midden op het bord. Leg daar de tauge salade op . Daarop de buikspek. Maak nu af met de bosuitjes, sinaasappelrasp, gember, gomasio en de cress.