Venkelsoep met sinaasappelolie
VoorgerechtVenkelsoep met sinaasappelolie
Ingrediënten ( 10 a 12 personen)
3 flinke bio-sinaasappel, afgespoeld en afgedroogd
75 ml goede olijfolie
10 venkelknollen (1kg. schoongemaakt)
2 l groentebouillon
1 teen knoflook, gepeld
30 g zonnebloempitten, geroosterd
1 eetl. pastis, ouzo of andere anijsdrank
extra: fijne rasp, zeef, staafmixer
Bereiding:
de sinaasappelolie
(kan een halve dag van te voren): rasp de schil van de sinaasappel, zorg dat er geen wit meekomt. Meng de sinaasappelrasp door de olijfolie verhit tot 60 a 70 graden en laat dan minstens 30 minuten afgedekt op kamertemperatuur staan .Pers de sinaasappel uit en bewaar het sap koel.
De soep:
Knip het ‘veertjes’-groen van de venkel fijn, houd apart. Snijd daarna de stronken en stengels van de venkelknollen en verwijder eventueel de taaie buitenste rokken. Doe de groentebouillon met de venkelafsnijdsels in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 15 minuten sudderen met het deksel op de pan. Zeef boven een andere pan, laat even uitlekken en gooi de afsnijdsels in de groenbak.
Snijd de schoongemaakte venkelknollen in stukken. Doe ze met de knoflook in de bouillon en laat weer ca. 15 minuten zachtjes koken, tot de venkel goed zacht is. Rooster intussen de zonnebloemzaadjes in een koekenpan al roerend op laag vuur lichtbruin en laat ze afkoelen.
Pureer de gare venkel tot het een gladde soep is. Mocht die te dik zijn, voeg dan wat water toe. Roer de anijsdrank en het sinaasappelsap erdoor, laat nog een minuutje zachtjes koken en maak de soep op smaak af met zout. Roer de helft van het bewaarde venkelgroen erdoor.
Presentatie
Roer de sinaasappelolie goed door. Serveer de soep in kommen, druppel in elke kom wat sinaasappelolie en bestrooi met de rest van het venkelgroen en wat zonnebloemzaadjes. Geef de rest van de olie en zaadjes erbij.