Zomerfruitgelei met Midori op een Vanille-kokosmelk-coulise en Lychee ijs

Nagerecht

Zomerfruitgelei met Midori op een Vanille-kokosmelk-coulise en Lychee ijs

 

Ingrediënten (4 personen)

  • diverse zomerfruit
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels water
  • 1,1 dl Midori-likeur
  • Agar Agar poeder
  • 4,5 dl mineraalwater
  • 4 eetlepels kristalsuiker

Coulis

  • 4-5 dl kokosmelk
  • 1 vanillepeul
  • 4 eierdooiers
  • 70 gr suiker

Lychee ijs

  • 190g haverroom
  • 50g agave siroop
  • 1 Limoensap
  • Blik lychees uitlekgew 250g

Rettich chips

  • Rettich wortel
  • Kruiden met specerijen

Bereidingswijze

Zomerfruitgelei

De bedoeling is dat het zomerfruit wordt opgesloten in een gelei van Midori (Jalanse meloenlikeur). Indien niet verkrijgbaar alternatieve transparante meloenlikeur.

We gebruiken voor de binding Agar-Agar poeder in een verhouding van 3 theelepels op 500ml vocht.

Bereid eerst de vruchten. Er zijn witte druiven, aardbeien, meloen, rode en blauwe bessen, abrikozen. Verwijder de schil van de druiven en abrikozen. Droog het fruit zoveel mogelijk.

Giet de likeur in een pannetje op hoog vuur en laat de alcohol verdampen in 2-3 minuten. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Bind de vloeistof (water en likeur) met de juiste hoeveelheid Agar-Agar (zie dosering en gebruiksaanwijzing op verpakking

Schik de vruchten decoratief in een pudding- of bakvorm van 5-6 dl en giet het kanten-likeurmengsel erover. Om het fruit een beetje te verdelen kun je dat in delen doen. Door laag voor laag tussentijds te laten opstijven gedurende ± 10 minuten. Voor het laatste opstijven reken je ± 20 minuten, het kantenvocht doet dat zeer snel. Opstijven in de koeling 1 à 2 uur

Vanille-kokosmelk coulis

Breng de kokosmelk aan de kook met de opengesneden vanillepeul. Klop ondertussen de eierdooiers met suiker luchtig in een kom. Verwijder de vanillepeul uit de melk en giet de warme melk geleidelijk al roerende door de dooiers. Giet de saus in een pan en zet op laag vuur. Laat zeker niet meer koken om schiften te voorkomen. Roer nu zachtjes tot de saus licht begint te binden en neem van het vuur zodra ze de rug van een lepel bedekt zonder er meteen af te lopen. Giet zo nodig door een fijne zeef en zet in de koeling tot gebruik.

Lychee ijs

Mix de haverroom, agavesiroop en limoensap. Pureer de lychees en voeg daar het haverroommengsel bij en mix alles goed. Willen we het ijs mooi glad hebben, dan door een zeef halen. Zo niet, dan zullen er kleine stukjes lychee in het ijs zijn.

Laat de ijsmachine het ijs draaien.

Garnering rettich chips

Verwarm de oven voor op 150º, Snijd dunne schijven rettich, en bestrooi ze met wat zout om het vocht eruit te trekken ± 20 minuten. Spoel ze af en dep ze droog. Bestrooi de chips met de kruiden, voorstel soto en wrijf ze goed rondom in. Leg ze op een bakplaat en bak ze in 45 minuten knapperig. Om de 10 minuten keren.

Opmaak

Maak een spiegel van de coulis, plaats daar iets uit het midden het de vierkante fruitgelei. Daarnaast een bolletje Lychee ijs. Zet een rettich chip in het ijs.