Matcha ijs met pistache aardbeien en coulis van rabarber

Nagerecht

Matcha ijs met pistache aardbeien en coulis van rabarber

Ingrediënten

  • 6 eierdooiers
  • 18 el suiker (1 eetlepel is 15 gram)
  • 6 el matcha-thee
  • 450 ml volle melk
  • 750 ml room (40%)
  • 200 g. witte chocolade
  • 600 g. pistache nootjes (gepeld 150 gr.)
  • Suiker 
  • 3 limoenen
  • 400 g. rabarber
  • 500 gr aardbeien

BEREIDING

  1. Doe de melk met de (gezeefde) matcha in een steelpannetje. Verwarm en roer flink met een kleine garde tot je geen matchaklontjes meer ziet. Zet het vuur uit.
  2. Klop de eierdooiers los met de helft van de suiker in een pannetje.
  3. Zet het eiermengsel op een zacht vuurtje en voeg nu al roerende scheutje voor scheutje de nog warme melk aan het eierdooiermengsel toe. Roer verder al la nappe: Dit wil zeggen tot het mengsel aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken en je er met je vinger een streep in kunt trekken die niet doorloopt.
  4. Zet nu het melk-ei-mengsel in een ijsbad en laat afkoelen tot 4 graden. Klop ondertussen de slagroom met de andere helft van de suiker half op. Dus niet helemaal stijf.Spatel wanneer het eiermengsel voldoende koud is de half opgeklopte slagroom erdoor en giet het in een draaiende ijsmachine. 

 

Aardbeien, witte chocolade:

6. De witte chocolade in stukjes breken en in een kommetje doen.
Plaats 1.5 minuten in de magnetron of op laag vuur. Waarschijnlijk is hij nog niet gesmolten (afhankelijk van de hoeveelheid), plaats opnieuw 1 minuut in de magnetron en controleer iedere minuut tot hij gesmolten is.
Roer goed door en dompel de aardbeien even in de gesmolten chocolade, rol ze nu door de pistachenootjes, die je hebt fijn gehakt. Leg ze op een met plastic beklede plank of bord en plaats ze in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven.

    

                
7.Snij de rabarber in fijne schijfjes. Marineer ze 30 minuten in het sap van een halve limoen en twee eetlepels suiker. Schep vier eetlepels suiker in een steelpan met het water. Laat zachtjes inkoken tot dikke suikersiroop. Voeg de gemarineerde rabarber toe zodat de siroop rood kleurt.  Let erop dat hij niet te zoet wordt. Zeef nadien de siroop.

 

 

OPMAAK BORD

Maak een spiegeltje van de rabarbercoulis.

Leg hierop een bolletje ijs en leg de aardbeien hier omheen. Oneven aantal.

 

WIJN

?