Romige soep van kropsla met reepjes gerookte forel en een gepocheerd eitje

Voorgerecht

Romige soep van kropsla met reepjes gerookte forel en een gepocheerd eitje

Ingrediënten

3 kropsla

6 banaansjalotten

scheutje olijfolie

18 takjes tijm

1½ bosje kervel

75 cl kookroom

3 scheutjes natuurazijn

12 kraakverse eieren

6 gerookte forelfilets

versgemalen peper

zout

Bereiding

Was de kropsla, pluk deze en houd de mooiste blaadjes apart. Snijd de rest van de sla grof.

Maak de sjalot schoon en snipper fijn.

Fruit in een hoge pan de sjalot in een scheutje olijfolie aan, voeg de geriste tijm, de grofgesneden kropsla en ⅔ van de kervel toe.

Laat even smoren, kruid stevig met zout en peper en blus af met een scheutje water. Breng aan de kook en voeg de kookroom toe. Laat nog 5 minuten pruttelen en mix vervolgens volledig glad met de staafmixer.

Is de soep nog te dik, voeg dan een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.

Breng ondertussen in een hoge pan water met een flinke scheut azijn en een snuf zout aan de kook.

Breek de eieren afzonderlijk van elkaar in koffiekopjes. Laat één ei voorzichtig in het water glijden, draai het vuur lager en laat 4 minuten pocheren. Herhaal dit voor de overige elf eieren.

Schep voorzichtig uit het water met een schuimspaan, spoel licht af en kruid met zout en peper.

Snijd de forel in reepjes en dresseer met de achtergehouden kropsla in diepe borden.

Leg er een gepocheerd eitje op en garneer met topjes kervel.

Schenk er aan tafel de crème van kropsla langs.

 

OPMAAK BORD

 

pastedGraphic.png

 

WIJN

Vinho verde of Grüner Veltliner