Bananentaart met kokos, basilicum ijs en kardemom kletskop-crunch

Nagerecht

Bananentaart met kokos, basilicum ijs en kardemom kletskop-crunch

 

pastedGraphic.png

 

Ingrediënten:

  • Springvorm 20 cm (bij 24 cm receptuur delen door 20 en vermenigvuldigen met 24)

Taart:

  • 5 rijpe bananen, fijngeprakt 
  • Boter, om in te vetten
  • 100 g geraspte kokos
  • 125 ml kokosmelk
  • 100 g rijstbloem
  • 35 g maizena
  • 125 g poedersuiker
  • 3 el zoete gecondenseerde melk vanille-ijs, voor erbij

Basilicumijs:

  • 1 potje verse basilicum
  • 400 gr. suiker
  • 250 gr. mascarpone
  • 1 liter yoghurt
  • ½ limoen (sap) (zeste) 

Kardemom kletskop crunch:

  • 120 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kardemompoeder
  • 50 gr. gehakte hazelnoten
  • snufje zout
  • 60 gr. roomboter
  • 50 gr. bloem
  • 2 el wate

Bereiding taart:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 C.Vet de springvom in.
  2. Doer de geraspte kokos en kokosmelk in een kom en laat het mengsel 10 minuten rusten. Voeg de banaan, rijstbloem, maizena, suiker en condenseerde melk toe en meng alles door elkaar.
  3. Doe het beslag in de springvorm, zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50 minuten. Laat hem kort afkoelen en haal hem uit de vorm. Serveer de taart warm met vanille-ijs.

Bereiding basilicumijs: 

  1. Maak de blaadjes los van een potje basilicum en hak ze samen met de suiker fijn in een keukenmachine. 
  2. Meng er de overige ingrediënten door, doe dit over in een ijsmachine en draai het in circa 20 minuten tot ijs. 
  3. Serveer het direct of schep het over in diepvriesdozen en zet ze in de diepvries. Neem het ijs 15 minuten voor je het wilt serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast. Dit ijs is vers het lekkerste.

Bereiding kardemom kletskop/crunch:

  1. Meng de basterdsuiker met de kardemom en het zout. 
  2. Voeg al roerend de gesmolten roomboter toe. Voeg de bloem en het gehakte hazelnoten toe en meng tot een geheel. Als het deeg droog is voeg je hier een klein beetje water aan toe. 
  3. Laat het deeg in de koelkast rusten. 
  4. Draai kleine balletjes van het deeg en plaats ze “in verband” (6 tot 8 cm uit elkaar) op een bakmat en bak ze goudbruin in de voorverwarmde (180 graden) oven.
  5. Mix de koekjes tot een crunch om het ijs op te presenteren

Presentatie:

Zoek een mooi bordje en presenteer daar een stukje van de taart op. Naast de taart een beetje crunch om het bolletje basilicumijs op te presenteren.