Roergebakken biefstuk met mango

Voorgerecht

Roergebakken biefstuk met mango

 

 

pastedGraphic.png

Ingrediënten:

  • Wok

 

  • ca. 1000 gr ossehaas (50/75 gr. p/p)
  • 2 grote, niet al te rijpe mango’s (ca. 500 g)
  • soja- of maisolie om te frituren
  • 6 tenen knoflook
  • 8 lenteuien, wit en groen apart, in stukjes van 2/2 cm gesneden
  • 4 cm geschilde gemberwortel, in zijden draden gesneden
  • 2 eetl. Shaoxing wijn of medium dry sherry

 

Voor de marinade:

  • 1 theel. zout
  • 2 theel. suiker
  • 3 theel. lichte sojasaus
  • 3 theel. donkere sojasaus
  • 3 theel. Shaoxing wijn of medium dry sherry
  • 3/4 theel. zwarte peper
  • 3/4 eetl. aardappelmeel
  • 3 eetl. water

 

Voor de saus:

1,5 theel. aardappelmeel 

6 theel. oestersaus

3 theel. lichte sojasaus

4 eetl. water


Bereiding:

 

  1. Snijd het vlees dwars op de vezel in stukjes van 5 cm lang en 1 cm dik.. Doe het vlees in een kom.
  2. Voor de marinade: voeg zout, suiker, de soja- sausen, wijn of sherry en versgemalen peper toe aan het vlees. Bestrooi met aardappelmeel. Voeg het water lepel voor lepel     toe en roer intussen krachtig in een richting om het vlees goed te bedekken. Laat 20-    30 minuten marineren in de koelkast.
  3. Schil de mango. Het beste is om de geschilde mango heel te laten en met een mes een ruitjespatroon aan te brengen en zo mooie brunoise blokjes te snijden.
  4. Voor de saus: vermeng aardappelmeel met oestersaus, sojasaus en water. Zet het     weg. Maak extra veel saus. dus dubbele hoeveelheden. Neem eetlepels ipv theelepels.
  5. Vul een wok of friČ›uurpan voor de helft met olie. Verhit tot 180 °C. Laat het vlees( in kleine hoeveelheden) in    de pan glijden en haal het door de olie' in 30 seconden om het dicht te schroeien. Roer zachtjes met een houten spatel. Haal het vlees er in een keer uit met een schuimspaan of draadzeef en leg het op een warm bord.
  6. Giet de olie op 3 eetlepels na uit de wok en bewaar voor later gebruik.
  7. Verhit de olie weer op hoog vuur tot deze rookt. Voeg de fijngehakte knoflook toe en     als deze kleurt, het wit van de uien (dus niet het groen!), daarna de gember. Roerbak     even, voeg het vlees weer toe en roerbak '2 minuut. Giet de wijn of sherry langs de     rand.
  8. Voeg helft van de  mango toe. Laat deze op laag vuur ca. 1 minuut stoven.
  9. Voeg de goed omgeroerde saus aan de wok toe. Dien meteen op.

 

Opmaak:

Groot bord met in het midden een ring. Leg rond de ring de brunoise gesneden mango. Vul de ring met een paar eetlepels rijst. Stamp aan zodat een mooi rondje ontstaat. Doe de biefstuk in een kopje en leeg deze voorzichtig op de rijst. Doe wat zeer fijngesneden lenteui en fijn gesnipperde rode peper op de biefstuk. Strooi wat rode peper over het bord.

Haal de ring pas aan tafel van het bord.