Licht gerookte biefstukjes op savooiekool, gembersaus en luchtige Stilton kroketjes

Hoofdgerecht

Licht gerookte biefstukjes op savooiekool, gembersaus en luchtige Stilton kroketjes 

Receptuur voor 12 couverts.
Benodigd: rookpan / oven en pureeknijper NSTRUCTIES
Stilton kroketjes 

  • 350 g kruimige aardappelen 
  • 75 g romige Stilton, verkruimeld 
  • 3 st eieren hardgekookt gepeld en gehakt 
  • Worcestersaus, enkele druppels 
  • bloem 
  • 1 st ei, losgeklopt. 
  • 3 à 4 el paneermeel. 
  • zout en peper 
    1. Schil, snijd en kook de aardappelen gaar. 
    2. Stamp / pureer de gekookte aardappelen zeer fijn. 
    3. Meng er de verkruimelde kaas, het geklopte ei en de worcestersaus en zout en
      peper (deze laatste drie goed op smaak) door. 
    4. Verdeel het mengsel in 24 porties en vorm er kleine kroketjes van 2,5 cm lengte van. 
    5. Haal de kroketjes door de bloem, het losgeklopte eiwit en het paneermeel. 
    6. Zet ze 30 minuten in de koelkast.
  • Vlak voor serveren:
    Frituur de kroketten met 8 tegelijk goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
    Gembersaus
  • 9 bolletjes gember 
  • 3 el sinaasappelmarmelade 
  • 100 ml rode wijn 
  • 150 ml fond 
  • 1 tl tijm 
  • 1 tl gemberpoeder 
  • 60 g boter 
  • 200 ml crème fraîche 
  • peper zout • 
    1. Hak de gemberbolletjes fijn en doe ze met de marmelade, de wijn, het fond, de tijm en het gemberpoeder in een pan en laat alles 10 min zachtjes inkoken. 
    2. Roer de crème fraîche door de saus en laat deze warm worden. 
  • Vlak voor serveren: opwarmen maar niet koken!

Savooiekool: 

  • 1 savooie kool 
  • 1 grote ui 
  • Zonnebloem- of arachide olie 
  • 5-spice
    31. Snijd de savooiekool zeer dun (als tabak). 32. Snipper de ui zeer fijn.
    Biefstukjes: 

• 12 st biefstukjes van +/- 65 g elk • Rookmot 

33. Bestrijk het vlees met wat olie en rook ze gedurende ongeveer 4 min. niet bakken!!!! 

Daarna tot serveren afgedekt wegzetten. Afwerking en serveren: 

  1. Frituur de kroketjes met 8 tegelijk goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm. 
  2. Bak de biefstukjes kort voor het opdienen één minuut in de boter aan iedere kant even aan en leg ze op een voorverwarmde schaal. Bestrooi ze met zout en peper. Houd warm. 
  3. Onmiddellijk na het bakken van de biefstukken bereid je de kool: zet de gesnipperde ui kort aan in een wok met wat zonnebloem- of arachideolie. Voeg de een halve theelepel 5-spice en een snuf zout toe. Doe de gesneden groente erbij en roerbak uiterst kort op hoog vuur. 
  4. Trancheer ondertussen de steaks (mooie schuine plakken). 
  5. Schep wat kool op het bord. 
  6. Dresseer daar wat van de warme saus omheen en leg de schuin getrancheerde biefstuk erop. 
  7. Leg de kroketjes er als een mes en vork naast. 
  8. Completeer het gerecht met een slinger van de pepermolen. 
  9. Serveer de rest van de saus apart.