Fluweelzachte haring met komkommerhangop

Voorgerecht

Fluweelzachte haring met komkommerhangop

Ingredienten

750 ml volle boerenyoghurt (750 gram griekse yoghurt, hoeft niet door passeerdoek☺)

1 komkommer
0.5 el mierikswortel

versgemalen korianderzaadjes 100 g zeekraal
2 Nicola aardappels
3 (nieuwe) haringen

1 Granny Smith appel 8 stengels bieslook olijfolie

Extra nodig

passeerdoek
keukenmachine
scherpe rauwkostschaaf of mandoline
spuitzak met gladde spuitmond van 75 mm of 1 cm doorsnede bakpapier

Komkommer-yoghurtmousse

Hang de yoghurt uit op een passeerdoek, bind het doek strak dicht met een touwtje en laat de yoghurt minstens 4 uur in de koelkast uithangen met een bakje eronder. Schraap daarna de yoghurt (hangop) van de doek over in een schaal.

Je kunt de hangop ook vervangen voor Griekse yoghurt, deze kan je direct gebruiken. Pureer de komkommer in de keukenmachine tot pulp. Laat de pulp op een bolzeef uitlekken en meng door de yoghurt. Breng op smaak met mierikswortelpuree, zeezout en gemalen koriander. Schep de komkommerhangop in de spuitzak en bewaar in de koelkast.

Zeekraal

Verwijder de harde onderste stukjes van de zeekraal. Blancheer de zeekraal 30 seconden in kokend water (zonder zout), giet af op een zeef en spoel direct koud. Laat goed uitlekken en bewaar in de koelkast.

Aardappel galettes

Verwarm de oven voor op 150 °C. Schil de aardappels en schaaf ze op een rauwkostschaaf of mandoline in papierdunne plakken. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aardappelgalettes in circa 20 minuten goudbruin en krokant.

's Avonds afmaken

Haring

Snijd de haring in stukjes van 1 centimeter.

Appel en bieslook

Schaaf de appel op de rauwkostschaaf in dunne plakken en snijd in ragfijne reepjes. Knip of snijd de bieslook in stukjes van 1 centimeter lang.

Opmaak bord

Spuit de mousse in een lange streep over het midden van het bord. Bedek afwisselend met stukjes haring, zeekraal, appel en bieslook. Steek er de aardappel ‘galettes’ tussen.