Baconrösti ,gepocheerd ei en tijm-Hollandaise saus

Voorgerecht

Baconrösti ,gepocheerd ei en tijm-Hollandaise saus INGREDIENTEN:
 

Baconrösti
1,5 kg vast kokende aardappelen

4 el boter

2 ons bacon of gerookt ontbijtspek
2 uien fijn gesnipperd
2 takjes tijm
bosje bieslook
olie/ margarine/boter om in te bakken 

Tijm-Hollandaise saus
Gastric (basis Hollandaise saus) 1,25 dl wijnazijn
1,25 dl witte wijn
1 laurierblaadje
3 geplette witte peperkorels
1/2 gesnipperde sjalot
4 eidooiers
250 lauwe geklaarde boter kakelverse eieren
800 gr verse spinazie
 

BEREIDING:
Baconrösti

Kook de ongeschilde en schoongeboende aardappelen 12 minuten (half gaar). Laat de aardappelen afkoelen en haal de schil eraf. Grof raspen. Snij het spek in kleine stukjes en bak samen met de gesnipperde ui krokant. Voeg dit samen met tijmblaadjes en 2/3 van de bieslook bij de afgekoelde aardappelen. Goed mengen en op smaak brengen met peper en zout. Maakplatte koeken en bak mooie bruine aardappelkoeken (1 per persoon) Laat uitlekken op keukenpapier.

Hollandaise saus

Meng in kleine pan de wijn, azijn, sjalot, laurier en peper en laat op laag vuur tot 1/2 inkoken(dit is de gastric) en laat daarna afkoelen . Zodra dit afgekoeld is de eidooiers toevoegen en goed mengen met een garde. Zet pan op heel laag vuur (of au bain marie) en blijf kloppen en zorg daat de garde in contact komt met de bodem van de pan. Blijf kloppen en verhoog langzaam de temperatuur. De saus moet langzaam dikker worden. (8 à 10 min) Glad en romig. Laat de temperatuur niet hoger dan 65 C komen. Haal van vuur en roer met garde al roerend de geklaarde boter toe. Door zeef en eventueel peper en zout toevoegen. Direct opdienen

Gepocheerde eieren

Breng pan met water en scheut azijn aan de kook. Maak een draaikolk en laat ei in kolk glijden. 2 à 3 min koken en daarna uitlaten lekken op keuken papier. Als alle eieren klaar zijn dan kunnen de eieren voor het opdien opgewarmd worden in lauw water. ( ook dan even laten uitlekken op papier)

Spinazie

3 min in beetje boter stomen in oven ( of bakken in grote wok). Snuifje nootmuskaat.

OPMAAK BORD

Plukje spinazie aan zijkant bord. Rosti in het midden met ei erop. De saus half over ei en rosti lepelen zodat ook nog wat wegloopt op bord.