Geroosterde heek met fenegriek-uien en kruidige doperwtjes in yoghurt

Hoofdgerecht

 Dit simpele, smaakvolle gerecht is super bijzonder, dankzij de specerijen- mix die in de fenegriek-uien is verwerkt. Het is de moeite waard om bij de lokale vishandel heek te kopen; probeer de dikkere filets te krijgen in plaats van het staartstuk, en als u geen heek kunt vinden, is kabeljauw of andere vlezige witte vis even geschikt.

Ingrediënten:Voor 4 personen

Heek

  • 4 heek filets, vel en fijne graatjes verwijderd (elk van ca. 150 g) 
  • 2 citroenen: 1 eetl. sap en 1 citroen in 4 parten 
  • zout en zwarte peper

Fenegriek-uien

  • 4 theel. fenegriekzaad
  • 2 theel. korianderzaad
  • 1 theel. komijnzaad
  • 8 kardemompeulen, peulen verwijderd en zaadjes bewaard
  • 1/3 theel. geelwortelpoeder 
  • 90 ml olijfolie
  • 80 g boter, in blokjes van 1 1⁄2 cm
  • 3 uien, gepeld en fijngesneden  (360 g)
  • 1 groene chilipeper, met zaadlijsten en al fijingehakt
  • 2 1/4 theel. fijne kristalsuiker

Kruidige doperwten in yoghurt

  • 15 g verse koriander, grof gesneden 
  • 10 g muntblaadjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld en grofgehakt
  • 1 groene chilipeper, met zaadlijsten en al grofgehakt (15 g) 
  • 60g yoghurt Griekse stijl 
  • 1 1⁄2 eetl. citroensap
  • 3 eetl. olijfolie
  • 350 g diepvriesdoperwtjes, ontdooid
  • 200 g diepvriestuinbonen, ontdooid en vliezen verwijderd (of 200 g extra doperwtjes)

Bereiding:

Verhit de oven tot 200 °C.

Maak de fenegriek-uien enbegin met de specerijenmix. Doe de fenegriek, koriander-, komijn- en kardemomzaadjes in een kleine koekenpan en rooster ze 3 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot ze geuren. Haal de pan van het vuur en voeg het geelwortelpoeder toe, doe het geheel in een specerijenmolen en mix tot een glad mengsel. Meet 1 theelepel af en zet opzij; zet ook de rest van de specerijenmix opzij. 

Zet 3 eetlepels olie en 20 gram boter in een grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is de uien en 2 theelepel zout toe, zet het vuur halfhoog en bak af en toe roerend 20 minuten tot de uien gaar en licht goudbruin zijn. Voeg de chilipeper toe en bak nog 2 minuten, doe er dan de niet-afgemeten hoeveelheid specerijenmix bij met 2 theelepels suiker, roer 30 seconden en haal de pan van het vuur. 

Giet de overgebleven 3 eetlepels olie, 40 gram boter, de overgebleven 1⁄2 theelepel suiker, de afgemeten theelepel specerijenmix en 1⁄2 theelepel zout in een ovenschaal van 30 x 20 cm en meng alles (het is geen probleem dat de boter nog niet is gesmolten). Bestrooi de visfilets rondom met s theelepel zout en een flinke draai peper. Leg op elke filet een gelijkmatige laag uien en leg ze voorzichtig in de ovenschaal. Verdeel de overgebleven 20 gram boter in kleine blokjes over de vis. Bak de vis 15 minuten in de oven tot hij net gaar is (bak ze iets korter als de filets kleiner zijn). Sprenkel de eetlepel citroensap erover. Leg de filets heel rustig op een serveerschaal en giet het boter- mengsel eroverheen. 

Bereid intussen de doperwtjes. Doe de koriander, munt, knoflook, chilipeper, yoghurt, het citroensap, 1 eetlepel olie, 1⁄2 theelepel zout en een flinke draai peper in de kleine kom van een keukenmachine, pureer alles glad, schraap zo nodig af en toe de wand van de kom schoon. Doe de doperwtjes, tuinbonen, de overgebleven 2 eetlepels olie en 1⁄2 theelepel zout in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Laat alles af en toe roerend 3-4 minuten koken tot het doorgewarmd is zonder kleur te verliezen. Roer van het vuur af de kruidige yoghurt erdoor en schep de erwten in een serveerschaal. Serveer dit bij de heek, met de citroenpartjes erbij om erover uit te knijpen.

Opmaaksuggestie voor Cookfellas:

Warm de borden

Geef iedereen een mooi stukje vis uit de oven met daarop de uien en geef er een partje citroen bij.Drapeer wat van de saus om de vis.Geef een hoeveelheid van de kruidige yoghurt en maak daarin een kuiltje. Drapeer in dit kuiltje wat groene doperwtjes en tuinboontjes. Maar af met wat olijfolie.