Slakjes met gorganzola-sambucadip en pompoenflan

Voorgerecht

 

Slakjes met gorganzola-sambucadip en pompoenflan

 

INGREDIËNTEN:

(biologische) oranje pompoen (ca. 1 kg)

75 gr boter

250 gr. mascarpone

4 eieren

olijfolie

1 tl kaneel

2 tl nootmuskaat

1 el piment d”espelette of chilipoeder

30 gr maizena

 

100 gr pancetta

4 knoflookteentjes

2 sjalotjes

2 borrelglaasjes sambuca

2 dl room

3  el fijngehakte bladpeterselie

30 gr geroosterde geschaafde amandelen

fijn zeezout en peper

 

blik slakjes

fond

1/2 wit brood

 

BEREIDING:

Pompoenflan

Zet de oven op 220 C. Schil de pompoen, haal pitten en draden uit de pompoen. Snij in kleine stukken en meng met olijfolie. Doe in een grote schaal. Dek af met aluminiumfolie en zet ca 45 min. in oven tot pompoen gaar is.Doe de pompoen in een pan en pureer. Voeg de boter en mascarpone , kaneel, nootmuskaat en piment toe. Mix tot een gladde puree. Zet de oven op 160 C.Klop met garde de eieren en maizena door de afgekoelde puree en breng op smaak met peper en zout. Bekleed een cakevorm met natgemaakt bakpapier. Schep het pureemengsel in de vorm en zet 50-60 min in de oven tot de flan stevig is.Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten.

Gorgonzola-sambucadip

Rooster amandelschaafsel. Hak de peterselie fijn. Snij de pancetta klein en verhit samen met knoflook, sjalotjes even aan op hoog vuur in olijfolie. Blus af met sambuca. Zet het vuur laag en voeg room en gorgonzola toe. Roer tot een lobbige saus ontstaat en  voeg op het laatst de peterselie en amandelen toe.

Crostini

Snij het brood in plakken. Haal de korst eraf. Besprenkel met olijfolie en rooster in oven of pan goudbruin. Snij in mooie repen en bestrooi met wat zeezout. 

Slakjes

Doe de slakjes op een prikker en verwarm in de fond. 

OPMAAK BORD:

Een halve plak pompoenflan op zijkant van bord.  Aan de andere kant een glaasje gevuld met dip en daarop het sokje met slakjes. De crostini naast het glaasje