Rokerige paprikasoep met dronken garnalen

Voorgerecht

Rokerige paprikasoep met dronken garnalen


INGREDIENTEN:
12 gekookte en gepelde garnalen, op de staartjes na 
80 ml tequila
1 rode ui, fijngesneden
1 kleine venkelknol, fijngesneden
1 wortel fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel tijmblaadjes
2 theelepels komijnzaad, geroosterd
1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
750 ml groentebouillon
1 eetlepel tomatenpuree
400 gram tomatenblokjes
1 theelepel suiker
1 geroosterde paprika, fijngesneden
1 theelepel gerookt paprikapoeder
gebakken croutons en 2 eetlepel fijngesneden korianderblaadjes voor erbij
Croutons: 2 sneetjes brood, olijfolie, geperste knoflook, zeezout


BEREIDING:
Zet de garnalen en tequila 15 min. in een kom in de koelkast. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg de halve paprika’s op een rooster met een bakvel er onder. Besprenkel met een klein beetje olijfolie, wrijf het even uit met een keukenpapiertje, zodat het goed verdeeld is. Rooster in de oven op 225 graden totdat de bovenkant zwart wordt.Leg in een kom, dek af met aluminiumfolie, hierdoor kun je straks het velletje makkelijker verwijderen. Roerbak de ui, venkel en wortel enkele minuten, voeg knoflook, tijm, komijn en chilivlokken toe en roerbak 1 minuut, voeg tomatenpuree toe en roerbak 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, suiker, geroosterde paprika en paprikapoeder toe, breng aan de kook en gaar zachtjes in 15-20 minuten. Pureer met de staafmixer, zeef en verwarm langzaam. 
Croutons
Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de sneetjes brood met een scherp mes in kleine vierkante blokjes. Doe de blokjes in een grote kom. Schenk in een klein kommetje de olijfolie en pers hier de knoflook boven uit. Strooi er ook een goede snuf zeezout in. Klop dit door elkaar met een vork en schenk vervolgens over de blokjes brood heen. Meng het oliemengsel goed door het brood door te husselen met je handen. Verdeel daarna de blokjes brood over het bakpapier. Bak circa 10 minuten in de oven totdat ze droog en krokant zijn. Schep ze halverwege nog even om zodat ze gelijkmatig bruin worden.


OPMAAK BORD:
Schep de soep in kommen, verdeel de garnalen, croutons en koriander erover en druppel er desgewenst wat olijfolie over.

Wijn: Wijn: Pinot Noir, Maison Barboulot, 2020

 

Bron: Delicious