Tonijn met een sesamkorstje

Voorgerecht

Tonijn met een sesamkorstje

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten:

300 gr verse tonijn
1 eetl sojasaus
crema de balsamico
flatbread
1 eetl olijfolie
3 eetl zwarte sesamzaadjes (te koop bij de toko of Xenos)
3 eetl 'gewone' witte sesamzaadjes
1 avocado
Klein beetje wasabi (naar smaak, let op is pittig)
1 eetl limoensap
1 eetl mayonaise
snufje peper en zout
1 komkommer
50 ml rijstazijn
1 theel suiker
 
Benodigdheden:
Keukenmachine
Mandoline (of een kaasschaaf)
Keukenpapier

 
Bereiding:
Snijd de tonijn in lange stukken (4x4cm). Smeer de zijkanten in met een mengsel van olijfolie en sojasaus. Roer de twee kleuren sesamzaadjes door elkaar op een bord en druk de tonijn hier in zodat alle kanten bedekt zijn. Verhit een koekenpan en bak de tonijn rondom kort aan tot de buitenzijde net iets grijs kleurt. Laat de tonijn afgedekt in de koelkast rusten.
 
Halveer de avocado, verwijder de schil en de pit en pureer het vruchtvlees samen met de mayonaise en limoensap, peper en zout in een keukenmachine tot een gladde massa.
 
Snijd de komkommer door de lengte met een mandoline (of dunschiller) in zo dun mogelijke plakken of spaghetti slierten. Dep ze goed droog met keukenpapier. Roer de rijstazijn met de suiker door elkaar en giet over de komkommerlinten. Schep een paar keer goed door.

Opmaak:

Zet een streep van de crema de balsamico op het bord. Snijd de tonijn met sesamjasje in plakjes en leg mooi op een bord. Serveer met de komkommerlinten en toefje(s) avocado crème. Gebruik wat stukken flatbread als verticale accenten.