Belgische wafels met sprinkhanen, appelsorbetijs en karamelsaus

Nagerecht

Belgische wafels met sprinkhanen, appelsorbetijs en karamelsaus 

INGREDIENTEN: 

WAFELS (8 stuks)

620 ml melk

115 g boter

350 g bloem

50 g licht moutmeel            

50 g sprinkhanenmeel 

1 eetlepel vanillesuiker

75 g suiker

3.5 g zout

2 g zuiveringszout of bakpoeder: dan 3x zoveel nodig

7 g gedroogde gist

2 eieren

 

KARAMELSAUS

100 g suiker

50 g boter

50 g bruine basterdsuiker

100 ml room

zout

 

APPELSORBETIJS

100 g boter

350 ml water

325 g suiker

1 l appelsap

sap van 1 citroen

 

GARNERING

24 sprinkhanen (3 p.p.)

1 eetlepel honingpoeder

kervelstelen (1 p.p.)    of peterselie                

1 eetlepel hibiscusthee                

citroenverbena                    

BEREIDING:

WAFELS

Verwarm melk en boter tot 40 graden en klop de overige ingredienten erdoorheen. Laat het beslag 30 min. op kamertemperatuur staan en bak er belgische wafels van in en met boter ingevet wafelijzer

KARAMELSAUS

Laat de witte suiker goudbruin kleuren in een pan, voeg boter toe en laat opbruisen. Voeg de bruine suiker en room toe en kook 5 minuten. Breng op smaak met wat zout.

APPELSORBETIJS MET BEURRE NOISETTE

Verwarm de boter tot het onderste lichtbruin is, en laat afkoelen tot ongeveer 40 graden. Breng water en suiker aan de kook en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer appelsap, citroensap en boter erdoor. Maak er ijs van in de ijsmachine, en laat het een half uur op smaak komen in de vriezer. 

GARNERING

Verhit de olie tot 140 graden en frituur de sprinkhaen tot ze goudbruin en kanpperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met honingpoeder. Pluk de kervelstelen kaal. Maal de hibiscusthee fijn in de koffiemolen. Leg de kervelstelen even in ijswater en bestrooi ze terwijl ze nog nat zijn met hibiscuspoeder