Amaretto ijs met spekjescrumbel en gebakken perzik/abrikoos.
NagerechtAmaretto ijs met spekjescrumbel en gebakken perzik/abrikoos.
INGREDIËNTEN Perziken of Abrikozen
Gezouten boter
Bruine suiker
Kaneel
BACON CRUMBLE
Leg dunne reepjes bacon of ontbijtspek in een hete koekenpan en bak deze in een minuut of vijf aan beide kanten krokant. Regelmatig omdraaien met een tang. Laat ze hierna even uitlekken op een bord met keukenpapier. Hak de bacon even grof, strooi dit op een bakplaat en zet deze dan eventueel nog vijf minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
INGREDIËNTEN: PERZIK
60 gram gezouten boter
4 eetlepels bruine suiker
theelepel kaneel
BEREIDING:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd de perziken door de helft en verwijder de pit voorzichtig. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de perzik hierop. Zorg ervoor dat de bolle kant naar beneden ligt. Verdeel de boter over de zes perzikhelften. Doe het beetje boter in het gat waar de pit inzat. Meng in een klein kommetje de suiker en de kaneel en verdeel dit daarna over de perzikhelften met boter. Bak je perziken daarna in 8 tot 12 minuten gaar in de oven. Haal je perziken daarna direct uit de oven. Pas hierbij wel op: ze zijn warm!
INGREDIËNTEN: AMARETTO IJS
5 dl volle melk
5 dl slagroom
5 eidooiers
100 gr suiker
40 gr amandelschaafsel
15 cc Amaretto
BEREIDING:
Bruineer het amandelschaafsel en laat afkoelen.Verwarm de melk met de room tot het kookpunt. Klop de suiker en de eidooier tot een gladde licht gele massa. Voeg nu een beetje van het warme mengsel bij de dooier en de suiker. En meng dit goed door elkaar. En doe nu alles weer terug in de pan en verwarm het mengsel tot 80 graden op laag vuur. Nu snel terug koelen en daarna opdraaien in de ijsmachine. Meng vlak voor het opdienen 10 cc Amaretto door de fijngestampte amandelschaafsel.
OPMAAK:
Geef per bordje een warme Perzik. Strooi wat amandelschaafsel op het bordje en plaats daarop een bolletje amaretto ijs. Kruimel over het bolletje ijs wat van de bacon-crumble. Maak af met een fris muntblaadje.