Saltimbocca alla Romana met Venkelgratin, cherrytomaatjes en crumble

Hoofdgerecht

Saltimbocca alla Romana met Venkelgratin, cherrytomaatjes en crumble

INGREDIËNTEN : CRUMBLE
300 g Bloem
100 g fijne kristalsuiker
200 g boter uit de koelkast, in kleine blokjes

BEREIDING: CRUMBLE

Doe de bloem met de suiker en boter in een kom en meng alles met de vingertoppen of in de keukenmachine tot het gelijkmatig kruim is.
Er mogen geen klontjes boter in zitten. Let op als u een keukenmachine gebruikt; de massa kan in een paar seconden in echt deeg veranderen. (Als dit mocht gebeuren, kunt u het dun uitrollen, er koekjes uitsteken, ze bakken en dan tot de helft in gesmolten chocolade dopen).
Stort het kruim in een koelkastdoos. U kunt het in de koelkast maximaal 5 dagen bewaren, of het invriezen.

INGREDIËNTEN: VENKELGRATIN MET CHERRYTOMAATJES

1 kg venkelknollen 3 eetl. olijfolie
5 g tijmblaadjes, plus enkele toefjes
3 tenen knoflook, fijn- gehakt
200 ml slagroom
1/3 recept Crumble (bewaar de rest voor koekjes thuis)
100 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
300 g cherrytomaatjes aan de tros
5 g fijngesneden blad- peterselie
zeezout en zwarte peper

BEREIDING:
Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de stelen van de venkelknollen en snijd elke knol over de lengte doormidden. Snijd elke helft in 1 1/2 cm dikke plakken. Doe ze in een schaal met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook, 1 eetlepel zout en 1 theelepel zwarte peper en meng alles goed. Schik de plakken venkel in een ovenschaal en giet de room eroverheen. Meng de crumble met de geraspte Parmezaan en strooi hem over de groente.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de
oven. Haal de folie eraf en verdeel de tomaatjes over het gerecht.
U kunt er een aantal aan de takjes laten zitten en andere loshalen. Zet de schaal weer in de oven en bak hem nog eens 15 minuten. De venkel moet nu zacht aanvoelen als u er een mes in steekt en de crumble moet mooi goudbruin zijn. Haal de schaal uit de oven en laat hem een paar minuten met rust. 

 

INGREDIËNTEN: SALTIMBOCCA ALLA ROMANA

1 Kalfsoester p/p a 80gr
1 plak rauwe ham p/p (bijvoorbeeld prosciutto of serrano)
2 blaadjes verse salie p/p
Witte peper
Zout
Witte wijn om af te blussen
Rucola

BEREIDING:

Snijd de kalfsoester doormidden. Leg op elke deel een plakje rauwe ham (desnoods dubbel). Daarbovenop twee kleine verse blaadjes salie en zet dit vast met een cocktailprikker. Geef peper en zout aan de andere kant van de schnitzel.
Verhit vlak voor doorgeven de olie in de pan en braad de kalfsschnitzels
met de ham kant naar beneden 1 minuut op hoog vuur. Daarna op de schone kant nog heel even op matig tot hoog vuur. Hij mag niet doorslaan!!!
Meteen uitserveren. Blus het braadvet af met de witte wijn, laat het even inkoken. Geef dit over het vlees.

OPMAAK
Zorg dat de borden warm zijn!
Geef eenieder een mooi stuk van de venkelgratin. Leg daarnaast de 2 stukjes van de kafsoester, met de salie kant half op en tegen elkaar. Geef wat saus en verse peper. Verdeel de geroosterde tomaatjes over de borden. Bestrooi het gerecht met de gesneden peterselie en serveer.