Gekaramelliseerd witlof met serranoham

Voorgerecht

Gekaramelliseerd witlof met serranoham

Recept voor 6 personen:

INGREDIËNTEN


6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
40 g boter
4 theel. fijne kristalsuiker
50 g zuurdesembroodkruim
70 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
10 g tijmblaadjes 
120 ml slagroom
12 dunne plakken serrano- ham
olijfolie om te besprenkelen
5 g grofgesneden blad -peterselie (naar keuze)
zeezout en zwarte peper

Bereiding:
Verhit de oven tot 200 °C. Karamelliseer de witlof. 
U zult dat afhankelijk van het formaat van de grootste koekenpan waarschijnlijk in 2 of 3 porties moeten werken; de halve struikjes moeten niet te dicht op elkaar in de pan liggen. Als u ze in 2 porties verwerkt doet u de helft van de boter met de helft van de suiker in de koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen 6 halve struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2—3 minuten goudbruin. U moet ze misschien iets aandrukken. Maak u geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan en verwerk de overgebleven ó struikjes witlof op dezelfde manier met de resterende boter en suiker.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof erop met de gekaramelliseerde kant boven. Bestrooi ze met wat zout en peper.
Vermeng het broodkruim met parmezaan, tijm, room, 1/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak ham overheen. 
Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot het lof zacht aanvoelt als u er een spies in steekt. 

Opmaak:
Warme borden! Serveer ze heet of warm, besprenkeld met wat olijfolie en eventueel bestrooid met de gehakte peterselie.