Subz Potli: masalagroentepakketje

Hoofdgerecht

Subz Potli: masalagroentepakketje

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN:

200 gr minwortels, geschild, in blokjes van 5/5 mm

200 gr minicourgettes in plakjes van 1 cm

150 gr gedopte tuinbonen

125 gr diepvries doperwten

100 gr kruimige aardappel in blokjes

8 filodeeg 20cm x 20 cm

3 el gesmolten ghee

15 gr boter

1 el olijfolie

zeezout

balsamicocream

gemengde kiemen voor garnering

4 dl Makhanisaus:

1 el zonnebbloemolie

1 gehakte groene peper

2 cm gehakte verse gemberwortel

800 gr geof gehakte tomaten

4 dl water

handvol koriander stelen

2 el honing

1 tl milde chilipoeder

1 tl verkruimelde blaadjes fenegriek

1 tl garam masala

50 gr boter in blokjes

80 ml room

zeezout

Makhani-saus

Verhit de olie en voeg gemberwortel en chilipeper toe en bak 1 à 2 min op middelhoog vuur tot ze licht verkleurd zijn. Voeg tomaten water en korianderstelen en laat 20 à 25 min sudderen tot tomaten papperig zijn. Wrijf mengsel door zeef en gooi pitjes en velletjes weg. Schenk saus over in een pan en verhit tot het suddert. Voeg honing , chilipeperpoeder, fenegriek en garam masala toe en breng aan de kook. Laat 8 à 10 min sudderen tot de saus dik wordt. Voeg room, boter en wat zout toeen laat nog eens 5 min sudderen.

Masalagroenten

2 el zonnebloemolie

1/2 tl komijnzaad

1 ui gehakt

2 teentjes knoflook gehakt

1 tl gemberwortel fijn gehakt

1/4 chilipeper fijn gehakt

1 tl korianderzaad

1/2 tl komijn

1/4 tl chilipeperpoeder

1/4 tl kurkuma

1 el water

1 tomaat gehakt

1/4 tl garam masala

1 el gehakte koriander

1 el uien-masalasaus

1 el gehakte korianderblaadjes

UIen-masalasaus: (3 dl)

3 el zonnebloemolie

2 1/2 cm kaneelstokje

2 gekneusde kardemonpeulen

1 laurier blaadje

1 tl komijnzaad

2 fijngehakte uien

1 tl gember-knoflookpasta

1 tl korianderzaad

1/2 tl komijnzaad

1/2 tl garam masala

1/2 tl kurkuma

3.5 dl water

1 el tomatenpuree, gemengd met 4 el water

zeezout

Uien-masalasaus:

Verhit olie voeg de hele specerijen toe op middelhoog vuur tot het knispert.Voeg uien toe en bak 5 à 8 min tot ze licht verkleurt zijn. voeg de gember-knoflookpasta toe en bak mengsel 2-3 min op laag vuur tot de rauwe geur van de pasta verdwenen is. Roer de gemalen kruidenerdoor en bak 2 à 3 min. Verwijder kaneelstokje . Pureer mengsel met 2.25 dl water. Voeg de verdunde tomatenpuree en de rest van het water. Voeg wat zeezout toe en pureer het geheel. Doe in de pan en laat 20 min sudderen op laag vuur. Als het dreigt aan te branden dan wat water toevoegen. Moet zo dik worden als tomatenketchup. laat afkoelen.

Gember-knoflookpasta :

gelijke hoeveelheid gember(300 gr) en knoflook (300gr)plus weing water om gladde pasta te maken(water is 10% van het gewicht van gember en knoflook)

BEREIDING

Blancheer de groenten afzonderlijk 2 à 3 min. Direct afspoelen onder koud water. Bewaar van alle groenten iets voor de garnering. Maak de masalagroenten: verhit olie in de pan en voeg komijnzaad toe en bak op middelhoog vuur tot het knispert. Voeg uien toe en bak 3 à5 min tot het glazig is. Roer knoflook, gemberwortel en groene peper erdoor en blijf roeren tot uien goudbruin zijn. Roer de andere kruiden toe, voeg water toe en laat rustig sudderen tot water verdampt is. Voeg tomaten en uien-masalasaus toe en laat geheel 2 min sudderen, tot het vet zich afscheidt. Roer de geblancheerde groenten erdoor en laat 3 à 5 min. sudderen tot alle groenten zacht zijn. Voeg garam masal toe en blaadjes koriader toe en laat afkoelen. 

Werk met één vel filodeeg te gelijk en dek de andere vellen af met een vochtige doek. neem een vel filodeeg en besrtijk met gesmolten ghee en leg er een ander vel op. Schep de masalagroenten in het midden en vouw de zijkanten naar binnen zodat een vierkant paketje ontstaat Bestrijk de randen met ghee en druk aan.

Verwarm de oven voor op 200C en leg een bakmat op een bakplaat. Leg ze met een gladde spatel de pakketjes op de bakplaar en besrijk met ghee. Bak af in 12 à 15 min tot ze goedbruin en krokant zijn. Verhit 15 gr boter en olijfolie en voeg de bewaarde groenten voor garnering toe. Verwarm de groenten en strooi wat zout over de groenten. Warm de Makhani saus door.

OPMAAK BORD:

Serveer de pakketjes met de makhani-saus als dip saus. besprenkel de borden met dikke balsamico azijn , garneer de groenten speels over het pakketje en serveer.