Amandel-perentaart met citroen yoghurtijs

Nagerecht

Amandel-perentaart met citroen yoghurtijs

Voor 6 personen

INGREDIENTEN:

Taart

90 gr boter, op kamertemperatuur

90 gr bruine basterdsuiker

2 eieren

120 gr amandelmeel (gemalen amandelen)

35 gr bloem

¼ theelepel bakpoeder

2 theelepels fijn geraspte citroenschil

2 peren, geschild, ontdaan van klokhuis en in vieren

90 gr bruine basterdsuiker, extra ruitsuiker, om te betrooien

Crème fraîche (aangemaakt met citroenrasp en een beetje poedersuiker) voor erbij

Citroen-yoghurtijs:

200 gr lichtbruine basterdsuiker

250 ml slagroom

250 ml crème fraîche

500 ml yoghurt

5 dooiers van scharrel- of biologische eieren

Sap en fijn geraspte schil van 3 citroenen

 

Amandelcrunch (4 personen)
1 zakje amandelschilfers

2 el suiker

BEREIDING:

Citroen-yoghurtijs:

Klop de crème fraîche en slagroom door elkaar en schenk dit mengsel in een pan met dikke bodem. Verwarm de room tot hij bijna aan de kook is. Zet apart. Klop de eidooiers en de suiker in een kom met een mixer totdat je een luchtig lichtgeel mengsel krijgt en giet de warme room erbij. Blijf even roeren. Maak de pan waarin de room is opgewarmd zorgvuldig schoon en giet het mengsel uit de kom terug in de pan. Plaats op een laag vuur en blijf voortdurend roeren met een pollepel. Pas op dat de zoete eierroom niet aanbrandt! Ga door met roeren tot de room met de eieren is gebonden tot een custard (na ongeveer 10 tot 15 minuten). Het mengsel heeft de juiste dikte als je met je vinger een lijn kunt trekken door de custard aan de achterkant van de pollepel. Giet de custard door een zeef in een schone kom en laat afkoelen. Schenk de yoghurt door de custard en klop met een mixer door elkaar. Klop er daarna de citroenrasp en het sap doorheen. 

Nu heb je twee mogelijkheden: in de ijsmachine ermee of in een plastic of metalen bak die je afgedekt in het vriesvak zet.
Haal de bak na twee uur uit de vriezer en meng het nog niet geheel bevroren ijs goed door elkaar om te veel kristalvorming tegen te gaan. Herhaal na nog een uur vriezen en laat het mengsel dan met rust.

Tip: je kunt het ijs uit de ijsmachine of na de laatste keer roeren uit het vriesvak eventueel in een cakevorm gieten, die je met (overhangend) plastic folie hebt bekleed. Zet terug in de vriezer tot het ijs bevroren is en zet het ijs ongeveer een kwartier voor je gaat eten, in de koelkast of op het aanrecht (maar dan mag het niet langer duren). Stort het ijs (even aan het folie trekken) en snijd het in plakken, of schep er met een ijsbolletjeslepel bolletjes van.

De taart

Verwarm de oven voor op 160 C/gasstand 2-3. Meng boter en bruine suiker kort in een keukenmachine. Voeg eieren, amandelmeel, bloem, bakpoeder en citroenschil toe en laat weer kort draaien. Giet het beslag dan over in een licht ingevette geribbelde taartvorm van 9,5x33 cm met losse bodem. Schud peren en extra basterdsuiker om in een kom. Druk de peren goed in het beslag en bak de taart in 25-40 minuten gaar (een prikker moet er goed uit komen).
Bestrooi met rietsuiker en laat afkoelen in de vorm. 

Amandelcrunche

Laat een schone droge koekenpan goed warm worden. Doe er dan de amandelschilfers in en laat ze onder constant roeren licht kleuren. Doe er dan de suiker bij en blijf roeren. Zodra de suiker gaat karamelliseren, haal je de pan van het vuur. Blijf tijdens het afkoelen telkens roeren, zodat de crunch niet aan elkaar plakt.

Crème fraiche
Maak de crème fraiche aan met een beetje poedersuiker en citroenrasp.

OPMAAK BORD:

Plaats een stukje taart op het bord met aan de ene kant een beetje crème fraîche en aan de andere kant een bolletje ijs, en bestrooi dat met de amandelcrunche.