Geroosterde Ananas met tamarinde en chilipeper, en kokosijs

Nagerecht

Geroosterde Ananas met tamarinde en chilipeper, en kokosijs

pastedGraphic.png

 

INGREDIËNTEN: 

6 personen 
1 heel grote ananas, geschild, overlangs in vieren gesneden, taaie kern verwijderd (800g)
6 kleine takjes Thais basilicum, om te garneren (naar keuze) 
IJs
150 ml slagroom
400 ml kokosmelk
250 ml kokosroom
12 verse citroenblaadjes
1 vanillestokje, overlangs opengesneden, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
90g fijne kristalsuiker
1 1/2 eetl. limoensap 
Gekruide siroop
600 ml water
90g fijne kristalsuiker
16 kruidnagels
1 kaneelstokje, in vier stukjes gebroken
1 grote rode chilipeper, zaadjes verwijderd, grofgehakt
1 vanillestokje, overlangs opengesneden, merg eruit geschraapt
5 cm verse gemberwortel, geschrapt, in dunne plakjes (40g)
2 eetl. tamarindepasta

BEREIDING: 

Begin met het ijs. Doe de slagroom, kokosmelk, kokosroom, citroenblaadjes en vanillestokje met het merg in een middelgrote pan. Zet op halfhoog tot hoog vuur en breng alles rustig in 6-7 minuten tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en zet hem 5 minuten opzij. 
Klop de eidooiers met de suiker in een grote mengkom tot een romige, bleke massa. Schep met een opscheplepel een beetje van het hete kokosmengsel bij de dooiermassa en klop het rustig door elkaar.  Voeg nu geleidelijk de rest van het hete kokosmengsel toe tot alles is vermengd. Maak de pan schoon en giet de vla erin. Zet de pan op halfhoog vuur en verwarm de vla 15 minuten, rustig roerend tot hij licht gebonden is; laat hem niet koken, dan kan het schiften. Zeef de vla, gooi blaadjes, kaneelstokjes en vanillestokje weg, laat de vla 30 minuten afkoelen en giet hem samen met het limoensap in een ijsmachine. Draai hem in 35 minuten tot een romig, zacht bevroren ijs. Schep het ijs in een koude diepvriesbak en zet het tot gebruik in de vriezer. Haal het 5 minuten voor het serveren eruit. 

Verhit de oven tot 240º 
Doe alle ingrediënten voor de gekruide siroop in een middelgrote pan en zet op halfhoog tot hoog vuur. Breng de vloeistof aan de kook, draai het vuur halfhoog en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken kunnen intrekken. Leg de ananasparten in een hoge middelgrote braadslee van 30 x 22 cm en giet de siroop er gelijkmatig over uit. Zet de braadslee 40-50 minuten in de oven en bedruip de ananas regelmatig met de siroop, ongeveer om de 10 minuten, tot de ananas gaar en gekaramelliseerd is, en een erin gestoken mes er gemakkelijk inglijdt. Houd de hoeveelheid vocht in de braadslee in de gaten: misschien moet u na enige tijd wat water toevoegen als de kruidenvloeistof te droog wordt.

OPMAAK BORD: 

Neem de braadslee uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Haal de ananas uit de braadslee en serveer hem met 1,5 theelepel siroop over elke portie gesprenkeld. Verdeel wat kruidnagel en stukjes kaneel uit de siroop erover, garneer met basilicum en schep er een bol ijs naast.